EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


SAD prve u svetu po potrošnji vina    

Objavljeno : 13.03.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Sjedinjene Američke Države su u 2011. postale prva zemlja u svetu po ukupnoj potrošnji vina, ispred Italije i Francuske, zemalja u kojima se to piće tradicionalno najviše konzumira. Francuska je ipak i dalje prva zemlja, a Italija druga u svetu, po godišnoj potrošnji vina po stanovniku. U Kini, takođe, nastavlja da raste potrošnja vina, pokazuje istraživanje koje je sprovedeno povodom sajma vina i alkoholnih pića Vinekspo (Vinexpo), koji će se održati u maju u Hong Kongu.

 

SAD su prošle godine postale prva zemlja u svetu po potrošenoj količini vina. U toj zemlji je popijeno 2,8 milijardi litara vina. Prema istraživanju koje je sprovedeno u saradnji sa britanskim istraživačkim centrom za vina i alkohol (ISWR), očekuje se da će potrošnja vina u SAD porasti oko 10% između 2011. i 2015. godine.

 

Francuska je i dalje prva zemlje po godišnjoj potrošnji vina po stanovniku sa oko 54 litra, ispred Italije u kojoj se po stanovniku godišnje popije 53 litra.

 

"Međutim, potencijal u SAD je ogroman", ističe direktor Vinekspa Rober Bejna (Robert Beynat), s obzirom da se u toj zemlji po stanovniku godišnje potroši 12 litara vina. SAD su već prve u svetu po tome koliko su građani potrošili na nepenušava vina, ispred Velike Britanije i Francuske.

 

Kina je u 2010. bila na 20. mestu u svetu po godišnjoj potrošnji vina po stanovniku sa nešto više od jednog litra, ali se očekuje da će se potrošnja praktično udvostruči do 2015. Očekuje se da će se na kineskom tržištu rast ukupne potrošnje vina usporiti na 54% u periodu 2011-2015, dok je između 2006. i 2010. rast bio 140%.

 

Postrošnja u Hong Kongu, glavnom odredištu za vina u Aziji i oblasti sa najvećom potrošnjom u odnosu na broj stanovnika, trebalo bi da se poveća sa godišnje potrošnje od 4,6 litara po stanovniku na 6,7 litara u 2015.

 

Svetsko tržište vina je ostvarilo rast od 9% između 2006. i 2010. po vrednosti potrošnje. Taj rast bi treblao da se nastavi i u narednim godinama i da u 2015. dostigne 175,5 milijardi dolara ili 132,3 milijardi evra.

 

Vinekspo je sajam vina koji je osnovala 1981. trgovinska i privredna komora Bordoa, a vremenom je postao glanvi događaj za proizvođače, distributere i stručnjake za vino i alkoholna pića u svetu. Sajam se svake neparne godine održava u Bordou, a ove godine će se održati u Hong Kongu od 29. do 31. maja.

 

Očekuje se da će na sajmu u Hong Kongu učestvovati oko 1.000 izlagača iz 30 zemalja i da će ga posetiti između 14.000 i 15.000 privrednika, proizvođača i stručnjaka koji se bave vinom u oblasti Azije i Pacifika.

 

Izvor: AFP

Foto: sxc.hu

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

DRUŠTVENE MREŽE

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA