EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Evropljani se češće sreću sa prijateljima nego sa rođacima    

Objavljeno : 16.08.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Građani Evropske unije češće se viđaju sa prijateljima nego sa rođacima. Okupljanjima, bilo sa familijom, bilo sa prijateljima, više su skloni građani zemalja sa juga EU nego onih sa severa.

 

Sa rođacima se svake nedelje sreće 35% građana EU pri čemu 45% Kiprana, 36% žitelja Slovačke i  Grčke i 35% Malte kaže da je u dnevnom kontaktu sa rođacima.

 

Druženje sa rođacima mnogo manje je popularno u baltičkim državama. Četvrtina ispitanika Letonaca (25%) kaže da nije bila u kontaktu sa rođacima poslednjih 12 meseci ili je bila ređe od jednom mesečno. Slede Estonija i Litvanija sa 23 odnosno 22%.

 

U proseku 15% građana EU kazalo je da viđa rođake ređe od jednom mesečno ili da se nisu sreli nijednom u 2015. godini.

 

Istovremeno se građani EU češće sreću sa prijateljima nego rođacima - 38% odraslih kaže da viđa prijatelje svake nedelje.

 

Međutim, jedan od 10 Evropljana sa prijateljima se ne viđa po mesec i više dana ili ih čak nije video nijednom u proteklih godinu dana.

 

Najčešće se sa prijateljima viđaju građani zemalja sa juga EU - Grčke (80% ispitanika svakodnevno ili barem jednom nedeljno), Kipra (79%), Hrvatske (72%), Portugalije (70%) i Španije (69%).

 

S druge stane, svaki peti stanovnik Poljske i Litvanije, i gotovo svaki peti na Malti, sreće se sa prijateljima ređe od jednom mesečno ili ih uopšte ne viđa i po godinu dana.

 

Istraživanje je obuhvatilo ispitanike u EU stare 16 i više godina a odnosi se na 2015.

 

Izvor: EurActiv.rs

Foto: Pixabay.com

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

DRUŠTVENE MREŽE

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA