EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Češki biolozi koriste igru geokešing za obnovu ekosistema    

Objavljeno : 25.07.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Biolozi na jugu Češke smislili su originalan način kako da pomognu prirodi i obnove dragocene ekosisteme u rezervatima sa peščanim terenima jer tu postavljaju kutije za kojima tragaju igrači geokešinga. Oni kretanjem po terenu uništavaju korov i pomažu ugroženim biljkama a i nekim ugroženim insektima.

 

Geokešing, turistička igra u kojoj pomoću GPS odrednica igrači tragaju za "blagom" - kutijom sakrivenom na terenu - neobično je popularna u Češkoj i računa se da najmanje 80.000 Čeha u toj igri provodi redovno deo slobodnog vremena.

 

Naučnici sa Južno-češkog univerziteta u Češkim Budejovicama dosetili su se da u zaštićene peščane oblasti koje postepeno guši korov privuku igrače geokešinga tako što su počeli da postavljaju kutije na sedam skrivenih mesta.

 

"Nekom rastinju i životinjama potreban je slobodan pesak i rastinjem neučvršćeno tlo. Korov koji je tu izrastao tim prvobitnim biljkama ne dozvoljava da rastu i baca na njih senku, te mora malo da se ošteti. A upravo tragači za geokešing kutijama to rade", kazao je češkoj televiziji ČT biolog Oldžih Nedvjed.

 

Entomolog Jirži Ržehounek kao primer je naveo brdski belolist sa spiska ugroženog bilja kome izrazito pomaže to što tragači za "blagom" ugaze korov i travu oko njega.

 

Češki naučnici razmatraju kojim još rezervatima i zaštićenim oblastima bi kretanje ljudi moglo da pomogne u obnovi biodiverziteta da i tamo počnu da postavljaju kutije sa "blagom" za geokešing igrače.

 

Izvor: Beta

Foto: Pixabay.com

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

DRUŠTVENE MREŽE

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA