EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Kazne za slovačke medije ako ne pišu pun naziv UK    

Objavljeno : 11.04.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Slovački mediji koji pišu o procesu Bregzita mogli bi da budu kažnjeni sa do 6.600 evra ako pišu Britanija umesto Ujedinjeno Kraljevstvo nakon što je nadležna vladina agencija najavila da će početi sprovođenje opskurnog zakona iz devedestih. Pre nego što počne da kažnjava, agencija će podučiti novinare korektnoj terminologiji.

 

Slovačka agencija je na osnovu zakona iz 1995. pozvala medije da koriste zvanične nazive zemalja. Zakon je usvojen u vreme kada je Slovačka počela "da staje na svoje noge" kao nova nezavisna država.

 

Agencija za geodeziju, kartografiju i katastar sa sedištem u Bratislavi saopštila je da je reagovala nakon što je dobila desetine pritužbi čitalaca. Takođe je navela da će organizovati seminar za medije o korektnoj terminologiji pre nego što počne da kažnjava.

 

Prošle nedelje Agencija je pismom upozorila slovačke medije da "ponovljeno krše zakon" jer u tekstovima o planiranom izlasku iz EU pišu Britanija ili Velika Britanija umesto Ujedinjeno Kraljevstvo  Velike Britanije i Severne Irske.

 

"Cilj nam je da podignemo svest, ranije nikoga nismo kaznili ali smo (sada) spremni da primenjujemo zakon", rekla je direktorka Agencije Marija Fridrihova.

 

Većina medija nije napravila nikakve promene u prvih nekoliko dana od prijema pisma Agencije.

 

"Mislim da je pismo apsurdno i neću instruisati naše urednike da koriste drugačije termine", rekla je glavna urednica lista SME Beata Baloghova.

 

Lista zvaničnih naziva država na sajtu Agencije pokazuje da je skraćeni naziv Velika Britanija dozvoljen, kao i skraćeni nazivi još nekih zemalja poput Nemačke i Makedonije.

 

U britanskoj ambasadi u Bratislavi kažu da nisu obraćali pažnju na naziv Britanija u slovačkim medijima.

 

"Na zvaničnom logu ambasade piše 'Britanska ambasada Bratislava' ali ćemo se uskladiti sa slovačkim zakonom ako treba", rekla je portparolka ambasade Britanije u Slovačkoj.

 

Službeni naziv Slovačke je Slovačka Republika ali je u objavljenim preporukama po zakonu i Slovačka.

 

Izvor: EurActiv.com/Rojters

Foto: Pixabay.com

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

DRUŠTVENE MREŽE

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA