EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Ugovor iz Rima nije bio odštampan na vreme    

Objavljeno : 23.03.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Evropski lideri su pre 60 godina, stavljajući potpis na Ugovor iz Rima kojim je osnovana EU, zapravo potpisali prazne stranice, budući da se Italijani nisu dobro organizovali pa štampanje nije bilo završeno, preneo je AFP-u jedan od novinara prisutnih na tom događaju. Verodostojnost ove anegdote su potvrdili i zvanični evropski izvori.


Novinska agencija Rojters je tog 25. marta na potpisivanje poslala tada mladog 24-godišnjeg izveštača Dejvida Vilija (David Willey), budući da potpisivanje nije bilo značajan medijski događaj u Velikoj Britaniji, koja u to vreme nije pristupala evropskom savezu.

"Bio sam najmlađi u kancelariji Rojtersa", a potpisivanje se nije činilo kao značajna stvar, objasnio je Vili, koji je danas u penziji nakon više od tri i po decenije koje je proveo kao dopisnik britanskog javnog servisa Bi-Bi-Si u Rimu.

Velika Britanija nije bila deo Sporazuma o osnivanju Evropske ekonomske zajednice (EEZ), kao ni Zajednice za atomsku energiju Euratom, pa britanski dnevnici ovome nisu posvetili veliku pažnju, a po sećanju Vilija londonski Tajms dao je tek trećinu stupca ovom evropskom sporazumu.

Možda je za takav stav postojao dobar razlog, budući da je šest članica osnivača EEZ – Nemačka, Belgija, Francuska, Italija, Luksemburg i Holandija, zapravo potpisalo prazan ugovor.

"Dosta je zabavno što smo kasnije otkrili da su Ugovor iz Rima zapravo činile prazne stranice, jer je trebalo da bude pripremljen na brzinu, a s obzirom na to da italijanska organizacija nije savršena bili su prinuđeni da ispunjavaju prazninu naknadno", posle potpisivanja, rekao je ovaj novinar za AFP.

Verodostojnost ove anegdote potvrili su i zvanični evropski izvori.

"Samo prva i poslednja stranica dva velika toma bile su odštampane na vreme. Između su bile samo prazne stranice", rekao je jedan od nadležnih za organizaciju potpisivanja 1957. Albert Brojer za zvanični sajt EU.

Ovaj nekadašnji evropski službenik navodi da za manjkavost organizacije nisu krivi samo Italijani.

Švajcarci su takođe dali svoj doprinos time što su zaustavili voz koji je trebalo dokumenta da doveze iz Brisela u Rim.

I kao šlag na tortu dogodilo se sledeće: osoblje za održavanje sale u kojoj su kasnije radili eksperti bacilo je veliki deo nacrta ugovora u kantu za đubre!

Dejvid Vili je ipak upamtio ovaj događaj, i priseća ga se dok se šeta kroz velike sale Kapitola u Rimu gde će se 27 članica EU sastati 60 godina nakon osnivanja Unije.

 

Izvor: AFP

Foto: Evropska komisija

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

DRUŠTVENE MREŽE

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA