EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Radimo domaći za novac - nova ponuda u Francuskoj    

Objavljeno : 21.02.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

U Francuskoj je pokrenuta polemika o tome gde je granica dozvoljenog i moralnog u pomoći učenicima u izradi domaćih zadataka. Polemiku je izazvao sajt Bonnot (Bonnenote.fr), u prevodu dobra ocena, koji pruža niz usluga pomoći u učenju, uključujući i izradu domaćih zadataka za školarce i studente, po ceni koja zavisi od obrazovnog nivoa, ali i traženog roka.

 


Sajt se pojavio ovog meseca, a kako prenosi ekonomski list Eko (Les Echos), kritikuju ga jednoglasno udruženja roditelja, ali i deca.

Pored očekivane kritike na račun toga što domaći kupljen po meri nema nikakvu obrazovnu funkciju, Generalno udruženje gimnazijalaca (SGL) je 17. februara ovaj sajt krikovalo i zbog toga što "povećava nejednakost između gimnazijalaca koji mogu da plaćaju za domaći i onih koji su manje imućni".

Osnivač sajta Viktor der Megredihijan (Megreditchian) brani se od ove optužbe, navodeći da  već dugo dobrostojeće porodice svojoj deci plaćaju privatne časove, dok Bonnot, prema njegovim rečima, pruža pristupačnu i kvalitetnu uslugu.

On takođe navodi da je na naslovnoj strani sajta i u uslovima prodaje jasno navedeno da učenik ne sme rad da preda profesoru. Na dan 21. februara, ova napomena je samo u uslovima prodaje, dok se na naslovnoj navodi da se rad može poručiti "za dva minuta", a navedene su i cene po strani u zavisnosti od razreda i roka isporuke.

Osnivač ovog sajta takođe navodi da se "poslovni model menja svaki dan", da je sajt tek osnovan, i da će ponuda zavisiti od potreba učenicka i studenata.

Ministarla obrazovanja je reagovala rekavši da je ovakva ponuda neprihvatljiva i ne odgovara sistemu vrednosti koji se neguje u školi, a pre svega potrebi da se radi i ulažu napori, i najavila da će ministarstvo uraditi sve što bude bilo potrebno.

Zabrana bi, kako navodi Eko, sa pravne tačke gledišta mogla biti veoma komplikovana, jer je sajt registrovan u Velikoj Britaniji.

Ovo nije slučaj bez presedana, budući da se 2009. pojavio sajt slučne ponude pod nazivom "uradi moje domaće" (faismesdevoirs.com), ali je zatvoren nakon nekoliko dana postojanja.

 

Izvor: Les Echos i S.V.

Foto: Shutterstock

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

DRUŠTVENE MREŽE

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA