EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Svađa pravoslavaca i katolika na Lezbosu oko Dana zaljubljenih    

Objavljeno : 13.02.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Svađa pravoslavaca i katolika oko proslave Dana svetog Valentina, poznatog kao Dan zaljubljenih, potresla je ostrvo Lezbos, gde se nalazi relikvija za koju se veruje da sadrži mošti ovog sveca.


Pop velike pravoslavne crkve iz Mitilene, glavnog centra na Lezbosu, Atanasios Jusmas u ime svojih vernika je oštro protestovao protiv obeležavanja Dana svetog Valentina Kako je prenela grčka agencija Ana, on je zapretio da će se okrenuti pravosuđu kako bi sprečio da njegova crkva, čija kupola je simbol ovog ostrva, bude na plakatima na kojima se oglašavaju događaji.

Prelat katolika u Mitileni pripisao je gnev pravoslavaca "nekolicini ograničenih fundamentalista" i ukazao je da je Valentin, propovednik i sveštenik iz Italije iz trećeg veka, proglašen za mučenika pre rascepa između katoličke i pravoslavne crkve.

Proslave Svetog Valentina počele su na Lezbosu 2015. godine, kada je na to ostrvo vraćena relikvija za koju se pretpostavlja da sadrži mošti Svetog Valentina. Relikvija se sada nalazi u katoličkoj crkvi Uspenja.

Među događajima kojima se obeležava ovaj svetac, koji se završavaju 14. februara, nalaze se takmičenje u pevanju i ljubavnim pesmama.

Lokalna vlast, koja pokušava da oživi turizam na Lezbosu, do sada nije reagovala na ovu polemiku. Lezbos je bio u samom središtu velikog egzodusa ljudi iz ratom pogođene Sirije u Evropu 2015, pa je sezona 2016. bila veoma loša za turizam.

U Grčkoj je pravoslavna crkva, koja je dominantna i nije odvojena od države, pokušavala da ubedi zaljubljene u Grčkoj da slave jedan par pravoslavnih mučenika, ali bez uspeha.

Katolička manjina u Grčkoj već dugo se buni zbog diskriminacije.

 

Izvor: AFP

Ilustracija: Free images

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

DRUŠTVENE MREŽE

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA