Devenport: Iskoristiti stručnost i znanje civilnog sektora    

Objavljeno : 20.06.2014. Štampa El. pošta bookmark
 

Za uspeh pregovora o članstvu u EU bitno je uključiti i organizacije civilnog društva u taj proces i EU poziva Vladu Srbije da kroz trajan dijalog sa tim sektorom iskoristi njegova znanja i stručnost, rekao je 20. juna šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport na prvoj sednici Nacionalnog konventa o EU. Konvent okuplja različite organizacije civilnog društva koje će moći da  doprinesu tom procesu i svojim predlozima u formulisanju pregovaračkih pozicija Srbije, rečeno je na prvoj sednici kojom je zvanično počeo rad tog tela. Ukazano je da otvorenost pregovora ne zavisi od Srbije već pre svega od EU, čije procedure regulišu dostupnost internih dokumenata i informacija tokom pregovora. Na marginama skupa ministarka bez portfelja zadužena za evorpske integracije Jadranka Joksimović rekla je da Nemačka nije tražila da se u pregovorima o članstvu Srbije u EU prvo otvori poglavlje 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom.


"Želim da istaknem, na osnovu dosadašnjih iskustava, da čitav ovaj proces mora da se, ako želimo da bude uspešan, dešava pod budnim okom organizacija civilnog duštva", kazao je Devenport na prvoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU, održanoj u Skupštini Srbije.

 

On je rekao da će Nacionalni konvent omogućiti stručnu debatu između vlasti i organizacija civilnog društva tokom pregovora i doprineti informisanju građana i time otvorenosti tog procesa i obezbeđivanju najšireg društvenog konsenzus o integracijama.

 

"EU snažno podržava ovu inicijativu za jačanje aktivnosti i uloge civilnog društva" u procesu pregovora, dodao je on i pozvao Vladu Srbije da uspostavi trajan dijalog sa Nacionalnim konventom i iskoristi znanje, stručnost i iskustva velikog broja organizacija okupljenih u tom telu.

 

Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evorpske integracije Jadranka Joksimović rekla je da važno da se u proces pregovora uključe i parlament i organizacije civilnog društva kako bi se pridruživanje EU demistifikovalo i približilo građanima.

 

Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković je rekla da je parlament prepoznao značaj i ulogu civilnog društva i da je posebnom odlukom deifnisao saradnju sa Konventom, odnosno organizacijama civilnog društva. Gojkovićeva i predsednik Odobra Skupštine Srbije za evropske integracije Aleksandar Senić podsetili su da će organizacije civilnog društva biti uključene u razmatranje pregovaračkih pozicija Vlade Srbije za pregovore kroz nadležne odbore.

 

Šefica pregovaračkog tima za pregovore sa EU Tanja Miščević je rekla da bi pregovaračka pozicija za poglavlje 32 o finansijskoj kontroli, za čije otvaranje je Evropska komisija dala zeleno svetlo, uskoro trebalo da se nađe pred poslanicima i organizacijama civilnog društva.

 

Miščević je rekla i da otvorenost pregovora ne zavisi od Srbije već pre svega od EU, čije procedure regulišu dostupnost internih dokumenata i informacija u pregovorima. "U pregovorima nismo sami. Jedna doza povervljivosti informacija mora postojati ali to ne treba da bude izgovor", rekla je ona i dodala da je do sada "90% dobro razumelo da su dokumenti interni" ali da se dešava da se na blogovima i sajtovima nađu transkripti iz pregovora.

 

Ona je rekla da će doći trenutak kada će i ti interni dokumenti biti dostupni javnosti, kada to dopuste procedure EU.

 

Predsednik Evropskog pokreta u Srbiji Vlastimir Matejić rekao je da je cilj Konventa da omogući uključivanje organizacije civilnog društva u proces integracija, pre svega pregovore.

 

U okviru Konventa uspostavljena je 21 radna grupa za 35 poglavlja koje će se fomilsati preldoge i preporuke za pregovore, rekla je generalna sekretarka Evropskog pokreta u Srbiji Maja Bobić.

 

Miščević je rekla da je Srbija na polovini skrininga i da bi trebalo da uđe u drugu fazu, odnosno da počne da otvara poglavlja.

 

Na marginama skupa Joksimovićeva je rekla novinarima da je uobičajena procedura da se u pregovorima o članstvu u EU prvo otvaraju poglavlja 23 i 24 koja se odnose na pravosuđe, osnovna prava i bezbednost, a da Srbija nastoji da uveri EU i članice da je spremna za otvaranje poglavlja 32.

 

"To je naša želja. Videćemo da li će to biti moguće. Mi smo planirali (otvaranje poglavlja 32) za jul. Mislimo da zbog tehničkih procedura to nije izvodljivo, možda oktobar, ali u svakom slučaju mi ćemo pokušati s tim", rekla je ona.

 

Devenport: Otvaranje poglavlja 23 i 24 sledeće godine

 

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je na marginama skupa da bi bilo realno očekivati da poglavlja 23 i 24 u pregovorima o članstvu Srbije u EU budu otvorena u prvoj polovini sledeće godine. "Mislim da je realno, na osnovu iskustva sa drugim zemljama kandidatima, da dođe do otvaranja ta dva poglavlja u prvoj polovini sledeće godine", rekao je novinarima Devenport.

 

On je podsetio da je završen skrining ili analitički pregled usklađenosti srpskog zakonodavstva sa evropskim u poglavljima 23 i 24 - pravosuđe, osnovna prava i bezbednost, i da Evropska komisija sada treba da završi izveštaj o skriningu nakon čega će Srbija pripremiti akcioni plan za ispunjavanje preporuka.

 

Devenport je rekao da će tempo otvaranja poglavlja zavisiti od primene akcionog plana.

 

Dodao je da je završen skrining za poglavlje 32 koje se odnosi na finansijsku kontrolu, da je Srbija dobila izveštaj Evropske komisije o skriningu i naglasio da će otvaranje poglavlja zavisiti od zemalja članica EU.

 

Kada je reč o poglavlju 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom, skrining je završen, a Vlada Srbije je sada u fazi priprema odgovora na pitanja koja su bila postavljena tokom skrininga za to poglavlje u januaru, rekao je Devenport.

 

Devenport je rekao da nema rokova i da nije izvesno kada će poglavlje 35 biti otvoreno. "Napredak će zavisiti - uvek će tako biti, od impelementacije i odgovora na tehnička pitanja", rekao je šef Delegacije EU u Srbiji.

 

On je rekao da se ne može tvrditi da Srbija sigurno ove godine neće otvoriti neko poglalvje, ponovivši da će sve zavisiti od napretka i primene dogovorenog.

 

Joksimovićeva je rekla da je redosled otvaranja poglavlja "sada možda stvar i političke odluke da li će države nastaviti sa praksom da se prvo otvaraju politička poglavlja u koja u slučaju Srbije spada i poglavlje 35, ili će se okrenuti "onome što je glavna tema u EU" - ekonomiji.

 

"Možda se i taj pristup promeni u pravcu toga da se države testiraju prvo na ovim ekonomskim pitanjima...", rekla je Joksimovićeva koja je učestvovala na prvoj plenarnoj sednici Nacionalnog konventa o EU koji okuplja organizacije civilnog društva.

 

Ona je rekla da je za poglavlje 35 specifično to što mora da se utvrdi način na koji će se pregovarati i izrazila očekivanje da će to biti jedno od prvih poglavlja koje će Srbija otvoriti.

 

Joksimovićeva je rekla da u poglavlju 35 nema određenih rokova već da proces dijaloga sa Prištinom mora da se nastavi, istakavši da je dijalog "glavna forma i suština" za ispunjavanje uslova za otvaranje poglavlja 35. Dodala je da Srbija očekuje da će implementacija teći "u pravcu koji će biti dobar za otvaraanje poglavlja".

 

"Mi smo posvećeni nastavku dijaloga sa Prištinom to je nešot što se nas tiče neupitno i mi dinamično radimo na tome. Postoji i druga strana i mislim da je loptica sada u njihovom dvorištu", rekla je ona.

 

Joksimović: Berlin ne traži da se prvo otvori poglavlje 35

 

Jadranka Joksimović rekla je da Nemačka nije tražila da se u pregovorima o članstvu Srbije u EU prvo otvori poglavlje 35 koje se odnosi na normalizaciju odnosa sa Prištinom. "Ne, nismo dobili takav zahtev", rekla je Joksimovićeva novinarima na pitanje da li Nemačka traži da se u pregovorima otvori poglavlje 35.

 

Povodom naznaka da u Nemačkoj nisu zadovoljni napretkom u normalizaciji odnosa sa Prištinom i upitana da li bi to moglo da utiče na otvaranje poglavlje 32, ona je rekla da su izvršne vlasti u Nemačkoj izrazile spremnost da pomognu Srbiji u otvaranju poglavlja za koje bude spremna.

 

"Bundestag je imao neke jasne stavove i kriterijume. S druge strane, dobili smo od, čini mi se, onoga što jeste izvršna vlast Nemačke da će nam pomoći da počnemo sa otvaranjem važnih poglavlja, da misle da smo otprilike, što se tiče poglavlja 32 o finansijskoj kontroli, prilično spremni", rekla je ona.

 

Poslanik demohrišćana u nemačkom Bundestagu Johan Vadepul ocenio je za "Večernje novosti" od 19. juna da Srbija još nije ispunila uslove na putu ka EU, i da je za otvaranje prvog poglavlja u pregovorima sa Unijom važno da se završi proces normalizacije odnosa sa Kosovom.

 

Vadepul je rekao da parlamentarna grupa CDU CSU, kojoj pripada, i dalje nije u potpunosti zadovoljna onim što je od njenih zateva do sada ispunjeno, a koji se između ostalog tiču odnosa sa Kosovom i napada na ambasadu Nemačke.

 

Autor: M.P.

Foto: Beta

 

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


06.11.2018, Beograd
Organizator: Predstavništvo Grada Beča
17.10.2018, Beograd
Organizator: BFPI, BCBP i EPuS
14.10.2018, Beograd
Organizator: Srbija 21
12.10.2018, Beograd
Organizator: Ambasadori održivog razvoja i NKEU
09.10.2018, Beograd
Organizator: MZŽS
03.10.2018, Beograd
Organizator: EBRD
29.09.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Švedske, MZŽS i EISP2
26.09.2018, Beograd
Organizator: Kreativna Evropa Srbija
25.09.2018, Beograd
Organizator: EPuS
25 - 26.09.2018, Beograd
Organizator: CEP i TEN
24.09.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert
01.10.2018, Beograd
Organizator: Tempus
18.09.2018, Beograd
Organizator: UNDP i Vlada Švajcarske
14.09.2018, Beograd
Organizator: Bitef i EU info centar
14.09.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Ministarstvo pravde
13.09.2018, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
07.09.2018, Beograd
Organizator: FREN i SeCons
04.09.2018, Beograd
Organizator: Tim Noći istraživača
12.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
11.07.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
03.07.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
28.06.2018, Beograd
Organizator: Istinomer i Crta
28.06.2018, Beograd
Organizator: CEP i EU info centar
27.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS, Fondacija Fridrih Ebert
27.06.2018, Beograd
Organizator: Projektni tim, Švajcarska kancelarija za saradnju i Ministarstvo energetike
22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA