Evropska komisija o razmeni poruka OEBS-Srbija    

Objavljeno : 03.06.2014. Štampa El. pošta bookmark
 

Evropska komisija je 3. juna saopštila da "ima na umu" razmenu poruka između Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) i Vlade Srbije o cenzuri u medijima i ukazala da će "veoma, veoma veliku pažnju posvetiti pitanju slobode medija i izražavanja u pregovorima o članstvu" koje Srbija vodi sa EU. To je u Briselu izjavio Peter Stano, portparol evropskog komesara za proširenje Štefana Filea, i istakao da će jedan od partnera u tom procesu biti OEBS. Sloboda medija i izražavanja deo je poglavlja 23 u pregovorima o članstvu u EU koje se odnosi na osnovna prava.

 

Stano je naglasio da je "stav Evropske komisije da su sloboda medija i izražavanja veoma važna, ključna načela u procesu za ulazak u članstvo (EU)" i "moraju biti poštovana", posebno u pregovorima o poglavljima o temeljnim slobodama, vladavini prava i medijima.

 

Evropska komisija će "mnogo pažnje posvetiti tom pitanju na mnogim nivoima, s mnogim partnerima, a među njima i sa OEBS-om", rekao je Stano na pitanje novinara da li izvršno telo EU smatra da ima dokaza za tvrdnju OEBS-a o cenzuri u medijima u Srbiji.

 

Povodom kritika iznetih krajem maja u vezi sa slobodom izražavanja u Srbiji, premijer Srbije Aleksandar Vučić je 2. juna optužio predstavnike OEBS-a za objavljanje neistina o Srbiji i zatražio izvinjenje ili dokaze da Vlada Srbije sprovodi cenzuru i gasi internet sajtove.

 

U pismu predstavnici OEBS-a za slobodu medija Dunji Mijatović Vučić je naveo da mu nikakav dokaz nije ponuđen za to i dodao da "ne želi da veruje" da je Mijatovićeva informacije prikupila na najneozbiljniji mogući način, preko sajtova koji vode "uobičajeno prljavu kampanju protiv svoje Vlade" ili "takozvanih nezavisnih institucija" u Srbiji, a da ih nije ni proverila.

 

Neposredno nakon velikih poplava u Srbiji internetom su kružili primeri tekstova koji su povlačeni sa blogova i internet sajtova, a krajem maja OEBS je izrazio zabrinutost zbog pokušaja cenzure u Srbiji u kriznim vremenima.

 

Dunja Mijatović rekla je 2. juna da je 27. maja izdala saopštenje povodom privođenja pojedinaca zbog pisanja blogova i komentara i dodala da su i druge institucije koje prate medije i medijske slobode u Srbiji takođe reagovale.

 

Ona je navela da je i u decembru izrazila zabrinutost zbog napada na sajtove i nelegalnog uklanjanja članaka s medijskih portala.

 

Vučić i Dunja Mijatović su 2. juna nakon te razmene poruka razgovarali i dogovorili se da se sastanu što je pre moguće. Predstavnica OEBS-a za medije je rekla da je dobila uveravanja od premijera Vucica da ce se on licno i vlada Srbije pozabaviti pitanjem blokiranja sajtova i komentara na internetu.

 

Poboljšanje slobode medija kao jednu od tri najvažnije oblasti za unapređenje osnovnih prava navodi 19% građan Srbije, pokazalo je istraživanje koje je u februaru na oko 1.000 ispitanika sproveo Ipsos Stratedžik Marketing u okviru projekta Argus Novinske agencije Beta.


Izvor: Beta i EurActiv.rs

Foto: Shutterstock.com

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA