Ombudsman: Kontejnerski smeštaj mora biti privremeno rešenje    

Objavljeno : 26.07.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Raseljavanje Roma iz neformalnog naselja pored "Belvila" u Novom Beogradu obavljeno je uz dobrovoljni pristanak raseljenih i uz poštovanje njihovog dostojanstva i ljudskih prava, ali nakon iseljavanja je sve više problema, navodi se u izveštaju Zaštitnika građana objavljenom 26. jula. Kontejnerski smeštaj na većini beogradskih lokacija je "solidan" za tu vrstu privremenog smeštaja, ali on ne sme postati trajno rešenje, upozorio je ombudsman. Ombudsman je kritikovao lokalne vlasti u gradovima u koje je raseljen jedan deo porodica zbog neobaveštenosti, prebacivanja odgovornosti na susedne opštine i male materijalne pomoći, zbog čega se jedan deo Roma ponovo vratio u neka od još neraseljenih nehigijenskih naselja u Beogradu.

 

Raseljavanje 257 porodica odnosno 974 građana iz neformalnog naselja pored "Belvila", sprovele su 26. aprila 2012. nadležne službe Grada Beograda u pet prigradskih naselja i 9 gradova i opština u Srbiji.

 

Belvil je novosagrađeno naselje u vlasništvu jednog od vodećih srpskih biznismena Miroslava Miškovića koje u javnosti ima pedigre elitnog naselja u kome stan mogu da priušte bolje stojeći građani.

 

Iz naselja nisu raseljene 23 porodice koje žive na trasi pristupnih saobraćajnica za most na Adi. Prema informacijama gradskih vlasti, one će biti raseljene tokom jeseni 2012, kako je planirano projektom o finansiranju mosta sa Evropskom investicionom bankom. Za njih će, kako se navodi biti obezbeđeni stambeni objekti od čvrstog materijala sa kompletnom infrastrukturom, ali lokacija na kojoj će biti izgrađeni objekti nije poznata.

 

Zaštitnik građana smatra da kontejneri u koje su preseljeni Romi "nisu idealno i trajno stambeno rešenje", ali pružaju neuporedivo bolje uslove života i podršku nadležnih službi nego "kartonska naselja". Međutim, ombudsman upozorava da to nije dovoljno za potpunu integraciju, i da se kako vreme prolazi problemi nagomilavaju umesto da se smanjuju.

 

Najveće probleme imaju Romi raseljeni u druge gradove u kojima imaju imovinu jer lokalne vlasti nemaju ni volje, ni novca, a nisu ni organizovani da se pozabave problemima raseljenih Roma.

 

Zaštitnik građana ukazuje da je uputio preporuke lokalnim samoupravama u koje su Romi iz okoline "Belvila" raseljeni, kao i nadležnim ministarstvima koja su propustila da obezbede da se raseljavanje i integracija Roma ostvari u skladu sa Strategijom za unapređenje njihovog položaja.


Ombudsman je kritikovao nadležna ministarstva rada, ministarstva za ljudska i manjinska prava i lokalnu samoupravu kao i ministarstvo životne sredine jer su bili pasivni u planiranju i sprovođenju preseljenja.

 

U Vranju, Leskovcu, Novom Sadu, Nišu, Bojniku, Lebanu i Prokuplju u koje je raseljen jedao deo beogradskih romskih porodica, zaštitinik građana je utvrdio da je bilo značajnih problema jer je smeštaj u nekim gradovima bio ispod minimalnih standarda života i dostojanstva.

 

Kako se navodi u izveštaju, nijedna od tih samouprava nema sopstvenu strategiju i akcione planove za unapređenje položaja Roma.

 

Među propuste ombudsman navodi loše uslove života za raseljene u tim opštinama, nedovoljnu materijalnu pomoć i sukob susednih opština oko pitanja u čijoj su nadležnosti raseljeni Romi.

 

U izveštaju se navodi primer prokupačkog Centra za socijalni rad koji nije dva meseca bio obavešten da je 19 Roma vraćeno iz Beograda u tu opštinu, i Niša u kome se raseljene porodice dva meseca nalaze u nužnom smeštaju u kojem nema ni vode ni struje.

 

Problema je bilo i u drugim opštinama zbog čega su se neki Romi vratili u Beograd, u neka od preostalih nelegalnih i nehigijenskih naselja.

 

Kad je reč o gradskoj upravi Beograda ona je sa stanovnicima nehigijenskog naselja održala pet sastanaka na kojima ih je obavestila o detaljima raseljavanja, međutim ombudsman smatra da je trebalo da bude još sastanaka, i to dužih i detaljnijih imajući u vidu teške uslove života raseljenih Roma.

 

Podsećanja radi, dan pre početka raseljavanja međunarodna organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesti internešenel (AI) saopštila je da će beogradske vlasti prekršiti međunarodne standarde ako počne nasilno iseljavanje romskih porodica iz nehigijenskog naselja kod "Belvila".

 

Gradske vlasti nisu pružile informacije, adekvatna obaveštenja, pravne lekove niti konsultovale te ljude u vezi s planovima iseljavanja, saopštio je tada AI.

 

Ombudsman je pozdravio inicijativu Grada Beograda da inicira dalje mere i da koordinira nadležna ministarstva i lokalne samouprave u punoj integraciji raseljenih Roma, ali tu inicijativu moraju da podrže insitucije na državnom i lokalnom nivou koje treba da sprovedu integraciju.

 

Raseljavanje Roma ispod mosta Gazela koje je započelo u avgustu 2009. proteklo je uz brojne probleme. Romi koji su godinama živeli u lošim uslovima na ovoj lokaciji i bavili se uglavnom prikupljanjem sekundarnih sirovina dobili su kontejnerski smeštaj na obodnim beogradskim opštinama, socijalnu i zdravstvenu zaštitu, uz uslov da upišu decu u vrtiće i škole.

 

Prethodno su mesecima ranije protestovali stanovnici opština na koje je trebalo da dođu Romi ispod "Gazele", a i jedan od finansijera rekonstrukcije poznatog beogradskog mosta nije bio zadovoljan uslovima raseljavanja.

 

Evropska investiciona banka koja je uz Evropsku banku za obnovu i razvoj finansirala rekonstrukciju saopštila je u martu 2010. da nije zadovoljna raseljavanjem Roma i da bi izvođač Putevi Srbije trebalo da vrate tranšu od 10 miliona evra ukoliko se ne pronađe održivo stambeno rešenje za raseljene Rome.

 

Izvor: EurActiv Srbija

Foto: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA