Kosovski studenti dobili diplome koje važe u Srbiji    

Objavljeno : 20.07.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Kosovskim studentima 19. jula uručene su prve diplome koje će u skladu sa dogovorom Beograda i Prištine pod posredstvom Evropske unije, biti priznate u Srbiji. Diplome je overila Evropska asocijacija univerziteta (EAU) čiji pečat će i biti na diplomama, jer Srbija ne priznaje pečat Univerziteta Republike Kosovo. U prištinskoj kancelariji međunarodne organizacije Spark, koja je lokalni partner EAU na Kosovu, kažu za EurAktiv da je među onima koji su zatražili nostrifikaciju najviše mladih iz Srbije koji studiraju na prištinskim državnim fakultetima.

 

EAU  priznala je krajem juna prve 74 diplome sa Kosova čime će ovi diplomci moći da nastave studije ili konkurišu za posao u javnoj službi u Srbiji. Koordinator Odbora za ljudska prava u Bujanovcu Ragmi Mustafa izjavio je tada da je početak nostrifikacija diploma iz Prištine dobro rešenje, ali i proces koji će trajati mesecima.

 

Mustafa je rekao za agenciju Beta da je više od 80 mladih Albanaca predalo diplome iz Prištine u proces nostrifikacije. Prema njegovim rečima, najveći broj mladih Albanaca iz Preševa, Bujanovca i Medveđe upisuje fakultete u Prištini i svi oni, od proglašenja nezavisnosti Kosova, imaju problem nostrifikacije diploma.

 

Sporazum o priznavanju diploma postignut je 21-22 novembra 2011. u okviru dijaloga Beograda i Prištine. Sporazumom je predviđeno da EAU overava diplome koje su izdale akreditovane visokoškolske institucije na Kosovu da bi bile priznate u Srbiji.

 

Izaslanik Evropske unije na Kosovu Samuel Žbogar rekao je na ceremoniji uručenja 74 diplome da se dogovorom o diplomama uklanjaju prepreke za zaposlenje.

 

"Inicijativa za prihvatanje diploma je rezultat dogovora Kosova i Srbije i donela je rešenje za ljude u obe zemlje, koji su se suočavali sa preprekama u zaposlenju zbog neprihvatanja diploma", rekao je Samuel Žbogar.

 

Zahtev za priznavanje diploma mogu da predaju usključivo bivši studenti akreditovanih institucija za više i visoko obrazovanje na Kosovu. Diploma, dodatak diplomi i uverenje o ocenama, sve prevedeno na engleski, predaju se isključivo lično u prištinskoj kancelariji međunarodne organizacije Spark koja je lokalni partner u ovom procesu. Spark proverava autentičnost dokumenata, a zatim ih šalje u EAU.

 

Organizacija Spark sa sedištem u Holandiji dugo se bavila reformom univerziteta na Balkanu.

 

Predstavnica Sparka u Prištini Valentina Kari (Qarri) rekla je za EurActiv da je u prvoj rundi priznatih diploma najviše onih sa univerziteta u Prištini i samo tri sa privatnih akreditovanih fakulteta.

 

Kako je navela, predata dokumenta se "temeljno proveravaju" kako bi se utvrdilo da li su izdata u skladu sa evropskom praksom i bolonjskim propisima.Prema njenim rečima, među onima kojima su nostrifikovane diplome su uglavnom mladi iz Srbije koji studiraju na nekom od akreditovanih fakulteta na Kosovu.

 

"Godine diplomaca su različite, ali uglavnom su to mladi iz Srbije", kazala je ona ističući da je reč o ljudima koji su završili studije iz različitih oblasti.

 

Ona je izrazila uveravanje da je broj studenata koji žele da im diplome budu priznate u Srbiji veliki što je potvrdilo i veliko interesovanje studenata kad je započeo proces nostrifikacije.

 

Ona je istakla i da Spark takođe nadgleda korišćenje diploma i primenu sporazuma između Beograda i Prištine.

 

Izvor: EurActiv.rs, Beta

S

xc.hu

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA