Sertifikati iz Srbije priznati u EU    

Objavljeno : 01.06.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Akreditaciono telo Srbije (ATS) 23. maja je postalo član Evropske agencije za akreditaciju, saopšteno je 1. juna u Beogradu. ATS je time dobio zvaničnu potvrdu da radi u skladu sa evropskim standardima, što će omogućiti da se izveštaji koje izdaju laboratorije za ispitivanje, medicinske laboratorije, laboratorije za etaloniranje, kontrolna tela i sertifikaciona tela za sertifikaciju proizvoda u Srbiji od sada priznaju širom sveta. Od toga će koristi imati izvoznici, koji više neće morati da prolaze dvostruke kontrole robe - i u Srbiji i na izvoznom tržištu, ali i potrošači, koji mogu biti sigurni da se roba kontroliše po strogim standardima i da je bezbedna. Zahvaljujući ugovorima koje Evropska organizacija za akreditaciju ima sa nizom zemalja širom sveta, vrata za robu iz Srbije bez tehničkih barijera biće otvorena ne samo u Evropi, već širom sveta. U Privrednoj komori Srbije ocenjuju da ova odluka za privredu ima značaj kao vizna liberalizacija za građane.

 

"Ovim sporazumom je omogućeno da proizvodi i usluge iz Srbije prelaze granice Evrope i širom sveta bez dodatnih troškova za ispitivanje, sertifikaciju i kontrolisanje", rekao je ministar ekonomije Nebojša Ćirić na konferenciji za novinare povodom potpisivanja sporazuma Akreditacionog tela Srbije (ATS) i Evropske organizacije za akreditaciju.

 

Članstvo ATS u Evropskoj organizaciji za akreditaciju znači da će izveštaji laboratorija za ispitivanje u Srbiji od sada biti priznati i u svetu, što do sada nije bio slučaj pa su izvoznici morali da angažuju i laboratorije i kontrolna tela u zemlji izvoza.

Ćirić je rekao da su efekti sporazuma praktični i da će se odmah osetiti, a kao jedan od ključnih dobiti naveo je povećanje konkurentnosti.

 

Pored toga, ovo je poslovna prilika za sertifikaciona i kontrolna tela i laboratorije iz Srbije. "Tela za ocenjivanje usaglašenosti iz Srbije odmah mogu da pruže uslugu u Evropi, van Evrope, a pre svega u regionu", dodao je Ćirić.

Šef Delegacije EU Vensan Dežer (Vincent Degert) rekao je da će to smanjiti prepreke za trgovinu, omogućiti srpskoj robi brži i jefitniji pristup stranim tržištima, ali i da je značajno za potrošače u Srbiji koji mogu biti sigurni u bezbednost proizvoda. U kontrolama se primenjuju standardi, što smanjuje i opasnost od trovanja hranom i zagađenja proizvoda, ali se otklanja i opasnost da se proizvodi povlače zbog neispravnosti, istakao je Dežer.

"Ovo je snažna poruka i proizvođačima i potrošacima 36 članica Evropske organizacije za akreditacije, ali i širom sveta" u zemljama sa kojima Evropska organizacija za akreditaciju ima ugovor, rekao je Dežer.

Direktor Akreditacionog tela Srbije Dejan Krnjaić naveo je da je prijava za članstvo u Evropskoj agenciji za akreditaciju podneta u februaru 2009. godine i da je bilo potrebno više od tri godine rada da bi se to telo usaglasilo sa evropskim standardima i dobilo potvrdu.

"Pričamo o evropskim standardima i vrednostima. Put do njih je veoma težak", rekao je on, dodavši da je sproveden veliki broj regionalnih projekata za uklanjanje tehničkih barijera u trgovini, ali da je donet i veliki broj zakona i procedura ocenjivanja usaglašenosti.

Potpredsednica Privredne komore Srbije Vidosava Džagić rekla je da za izvoznike ovaj sporazum ima isti značaj kao liberalizacija za građane. Proizvođači su ranije, kako je navela, moraju da imaju sertifikate u Srbiji, ali da ih ponavljaju u EU i na drugim tržištima, što je iziskivalo i vreme i novac, navela je Džagić.

Izvor: EurActiv.rs

Foto: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA