Inspekcije počinju kontrolu deterdženata u Srbiji    

Objavljeno : 31.05.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Direktorka Agencije za hemikalije Jelena Cvetković najavila je da će uskoro početi inspekcijske provere domaćih i uvoznih deterdženata na tržištu, a zatim i boja i lakova. Ona je istakla da su domaći propisi o hemikalijama usklađeni u potpunosti sa propisima EU osim u delu koji predviđa uvođenje takozvanih "centralizovanih procedura". Reč je o procedurama koje proizvođač hemikalija van EU mora da sprovede kod Evropske agencije za hemikalije ukoliko želi da prodaje svoj proizvod na tržištu EU.

 

U Eu je pitanje hemikalija regulisano Regulativom o registraciji, evaluaciji, autorizaciji i restikcijama hemikalija (REACH).

 

Kako je rekla, kontrola će biti sveobuhvatna što znači da će se proveravati da li je dobro procenjena opasnost proizvoda, da li je propisno obeležen, kao i da li eventualno sadrži supstance koje su zabranjene ili za čije korišćenje postoje ograničenja.

 

Cvetkovićeva je navela da trenutno inspektori proveravaju klasifikaciju, pakovanje i obeležavanje hemikalija u Srbiji i da li su proizvođači upisali hemikaliju u registar.

 

"U dosadašnjim kontrolama, uočeno je dosta nepravilnosti. Najčešće nije dobro procenjena opasnost same supstance koja je stavljena na tržište i samim tim nije dobro ni obeležena", kazala je Cvetkovićeva istakavši da su inspekcijske provere započele prošle godine.

 

Agencija za hemikalije Srbije je napravila bazu podataka o hemikalijama na osnovu koje će dobiti pregled koje su sve supstance na tržištu, koje su već autorizovane u skladu sa propisima EU ili će morati da se registuju kod Evropske agencije za hemikalije kada Srbija postane članica, rekla je Cvetkovićeva.

 

"Da bi svi proizvodi na tržištu Srbije bili usklađenji sa propisima Eu, treba da prođe nekoliko godina o čemu svedoči iskustvo i drugih zemalja", dodala je ona. Prema njenim rečima, na domaćoj listi zabrana i ograničenja ima preko 1.000 supstanci, a lista se redovno ažurira u skladu sa odlukama EU o zabranjenim supstancama.

 

"Za prisustvo ftalata u igračkama kod nas važi isti nivo ograničenja kao EU. I u slučaju nikla u bižuteriji dozvoljeni nivo je takođe usklađen sa propisima EU", rekla je direktorka Agencije Jelena Cvetković. Ftalati su hemijske supstance koje čine plastiku meksom i koriste su u izradi igračaka i bočica za bebe, ali mogu škoditi zdravlju, između ostalog jetri, dok se nikl ograničava zbog mogućih alergijskih reakcija.

 

Prema njenim rečima, ima domaćih kompanija koje izvoze hemikalije na tržište EU, i to uglavnom u obliku smeše. Međutim, ako srpski proizvođač hemikalija želi da izvozi hemikalije na tržište EU, ta supstanca podleže obavezi registracije kod Evropske agencije za hemikalije.

 

"Supstancu će registrovati ili uvoznik ili ekskluzivni zastupnik srpske kompanije u Eu, s tim da proizvođač mora da im obezbedi sve podatke i analize o supstanci na osnovu koje će se supstanca registrovati", navela je Cvetkovićeva.

 

Zakon o hemikalijama je donet u maju 2009. godine, a Agencija je počela sa radom u februaru 2010. Agencija je od tada donela više od 20 pravilnika u koje je preneto više od 4000 strana propisa EU.

 

Izvor: EurActiv.rs

Foto: S

xc.hu

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA