Medijske fondacije osnovale evropsku novinarsku nagradu    

Objavljeno : 25.05.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Sedam najuvaženijih medijskih fondacija udružilo je danas (24. maja) snage kako bi pokrenule Evropsku novinarsku nagradu (European Press Prize) koja će se dodeljivati za izuzetan doprinos u novinarstvu u svih 47 evropskih zemalja. One smatraju da odavanje priznanja ozbiljnom pisanju i izveštavanju - u štampanim ili internet izdanjima - može pomoći da se osnaži uloga novinarstva u odbrani demokratskih sloboda.


Adrijan Stop (Adrian Stoop), predsedavajući odbora Fondacije Evropska novinarska nagrada kaže: "Sve fondacije su blisko povezane sa medijskim organizacijama. Mi smo duboko uvereni da smo zato odgovorni za kvalitet javne debate u Evropi. Pokretanjem ovih nagrada mi želimo da ohrabrimo kvalitetno, inovativno i nezavisno novinarstvo. Sada kada Evropa prolazi kroz ključnu epizodu u svom razvoju, koja utiče na njene građane na mnogo načina, smatramo da je od suštinskog značaja da inspirišemo stvarnu evropsku raspravu i razmenu".

 

Četiri nagrade

 

U prvoj godini nagrada će se dodeljivati u četiri kategorije. Svaka nagrada iznosi 10.000 evra.

 

1. Nagrada za uređivačku praksu - dodeljivaće se urednicima koji su, prema oceni žirija, najviše doprineli javnoj debati i razumevanju u javnosti;

 

2. Nagrada za analitički rad - dodaljivaće se autorima analitičkih reportaža, kolumnistima i komentatorima koji su učinili sve da čitaocima pojasne i rasvetle ključna pitanja;

 

3. Nagrada za izveštavanje - dodeljivaće se reporterima i stručnjacima čiji je rad imao ključan uticaj;

 

4. Nagrada za inovativni rad - dodeljivaće se za izuzetne inovacije tokom godine u štampanom ili digitalnom obliku: sve što predstavlja značajan doprinos budućnosti novinarstva.

 

Piter Preston, direktor Fondacije Gardijan (Guardian Foundation) i jedan od osnivača, kaže: "Nastanak ovih nagrada je bio gotovo spontan. Sve uključene fondacije i trustovi oličavaju stalnu brigu za kvalitet novinarstva i njegovu ulogu u očuvanju sloboda. A ove nagrade ovaploćuju tu brigu".

 

Prva nagrada u januaru 2013.

 

Konkurs u prvoj godini za koju se dodeljuje nagrada biće otvoren od 1. jula do 26. oktobra 2012. Pobednici - o kojima će odlučivati žiri sastavljen od istaknutih predstavnika iz različitih delova Evrope, i kojim predsedava ser Harold Evans, urednik i novinar u Tomson Rojtersu (Thomson Reuters) i bivši urednik londonskog Sandej tajmsa (Sunday Times), biće proglašeni u januaru, a nagrade će im biti uručene na kongresu evropskih medijskih fondacija 26. februara 2013. u centru De Bali, u Amsterdamu.

 

Pored ser Harolda Evansa u žiriju će biti Jorgen Ejbol, predsedavajući lista JP/Politiken i bivši urednik Jilands postena (Jyllands-Posten) u Kopenhagenu, Silvi Kaufman (Sylvie Kauffmann) iz pariskog Monda (Le Monde), Jevgenija Albac, urednica moskovskog lista Novoje vremja, i Paolo Flores d'Arkais (d'Arcais), jedan od najuticajnijih filozofa i pisaca u Italiji.

 

Ser Harold Evans kaže: "Opšte dobro koje novinarstvo može da donese zasenili su skandali i prisluškivanja telefona, bezobzirno objavljivanje privatnih podataka, podmićivanje i endemska korupcija koja se razvila u suviše ugodnim odnosima između medija i političara. Vrlo je inspirativno što vodeće fondacije sarađuju kako bi odale priznanje izuzetnosti u novinarstvu i što to čine za celu Evropu u vremenu kada je ugrožen evorpski ideal".

 

Osnivači nagrade su:

 

  • Fondacija Gardijan (The Guardian Foundation)
  • Fondacija Tomson-Rojters (The Thomson-Reuters Foundation)
  • Štihting demokrati en media (Stichting Democratie en Media) iz Holandije
  • Fereniging Veronika (Vereniging Veronika) iz Holandije
  • Fondacija Jilands posten (Jyllands Posten) iz Dankse
  • Fondacija Politiken iz Danske
  • Medija divelopment loun fand (Media Development Loan Fund) iz Češke.Više informacija o nagradi na sajtu Fondacije Evropske novinarske nagrade.

 

Prevod: EurActiv.rs

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA