Održan nagradni kviz o EU    

Objavljeno : 09.05.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Evropski pokret u Srbiji (EPuS) je povodom Dana Evrope građanima pružio priliku da oprobaju znanja o EU u nagradnom kvizu. Pitanja su po oceni aktivista tog pokreta i Mladih evropskih federalista bila laka. Međutim, učesnici se sudeći po odgovorima i reakcijama ne bi složili sa tom ocenom. Svrha akcije EPuS-a je ipak ispunila cilj budući da su aktivisti bili spremni da građanima pomognu da daju tačan odgovor i osvoje nagradu - promotivni materijal koji će im pomoći da se bolje upoznaju sa EU.


Ova ulična akcija je u skladu sa smislom obeležavanja ovog dana širom Evrope - da se građanima približi ujedinjena Evropa - ali i sa iskustvom EPuS-a da građani traže neposredan razgovor o EU, koja je za njih i dalje apstraktna.

 

Aktivisti su zadovoljno odzivom na beogradskom Cvetnom trgu, a akcija je održana u još sedam gradova Srbije.

 

Pitanja na kvizu su, prema oceni EPuS-a bila laka - koje države se smatraju osnivačima EU, koja je kompozicija uzeta za himnu EU, koliko EU ima zvaničnih jezika, šta simbolišu prozori i vrata na prednjoj strani novčanice evra, koje zemlje su pristupile EU 2004. godine i koje je zemlje Bratislava glavni grad.

Međutim, sudeći po odgovorima, građani se ne bi složili sa tom ocenom, pa je retko ko odgovorio na nekoliko pitanja za redom. To bi mogao da bude argument kojim se potkrepljuju rezultati istraživanja da se o EU u medijima govori samo u političkom kontekstu i protokolarno.

Učesnici su bili motivisani nagradama - a to su promotivni materijali EPuS-a i Kancelarije za evropske integracije, poput loptica protiv stresa i podmetača, a oni koji su tačno odgovorili na pet pitanja osvojili su neka od izdanja Evropskog pokreta u Srbiji i Kancelarije za evropske integracije. Knjige koje su dodeljivane kao nagrade su "Zvoni za Evropu", knjiga namenjena starijim srednjoškolcima koji žele da saznaju više o EU", kao i priručnici o evropskim politikama, stanju u Srbiji i obavezama, kao na primer "Životna sredina", "Sloboda, bezbednost, pravda" i "Trgovina".

Akcija je sprovedena i u Lazarevcu, Subotici, Boru, Ćupriji, Inđiji, Leskovcu i Požarevcu.

Predsednik Mladih evropskih federalista Srbije Dušan Petrov rekao je da je zbog forme nagradne igre akcija privukla mnogo učesnika i da je zadovoljan odzivom građana.

U okviru programa EPuS-a i Mladih evropskih federalista održava se i "Ceger akcija", u kojoj aktivisti te dve organizacije dele promotivne materijale na Kalenić pijaci i Kalemegdanu, a ukupno je angažovano 15-ak volontera.

EPuS je 8. maja organizovao otvorenu diskusiju sa penzionerima i studentima u kafani Ima dana, a krajem ovog meseca trebalo bi da bude dodeljena i nagrada Doprinos godine Evropi.

Odabrana je kafana Ima dana između ostalog da bi se ukazalo da će do pristupanja EU proći još dosta vremena. O tome da su u EPuS-u optimisti govori i letak koji su delili, na kojem su pored onoga što je Srbija već postigla uopsane i naredne etape približavanja EU, sve do pristupanja, a ostaje samo da se upiše datum.

 

Izvor: EurActiv.rs

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA