Postignut dogovor Beograda i Prištine    

Objavljeno : 24.02.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Delegacije Beograda i Prištine postigle su 24. februara u Briselu nakon višednevnih pregovora dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova i integrisanom upravljanju prelazima. Trodnevni razgovori u Briselu protekli su u neizvesnosti, a Beograd je gajio umereni optimizam da će biti pronađeno rešenje koje će Srbiju približiti statusu kandidata. Brisel je pozdravio postizanje dogovora, uz ocenu da je posebno dobrodošao u svetlu odlučivanja o statusu kandidata za Srbiju sledeće nedelje. S druge strane, dogovor će omogućiti Kosovu da samostalno učestvuje na regionalnim skupovima, ali će mu i otvoriti mu put ka uspostavljanju ugovornih odnosa sa EU.

 

Šef beogradskog tima Borislav Stefanović rekao je po završetku pregovora u Briselu da uz ime Kosova u fusnoti stoji formulacija koja ne prejudicira status Kosova. On je dodao da zahtev Prištine da se u fusnoti pominje i Deklaracija o nezavisnosti Kosova nije prihvaćen.

 

Prema postignutom sporazumu, kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, ispred imena delegacije Prištine stajaće natpis "Kosovo", a u fusnoti će pored zvezdice pisati: "Ova odrednica ne prejudicira stavove o statusu i u skladu je sa rezolucijom 1244 Saveta bezbednostiu UN i mišljenjem Međunarodnog suda pravde o deklaraciji o nezavisnosti Kosova".

 

Stefanović je naglasio da će delegacija Prištine u regionalnim forumima biti zastupljena "na asimetričan, znači nejednak način", dok je portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič rekla da će dogovor omogućiti Kosovu samostalan nastup na svim regionalnim skupovima.

 

"Sporazum će omogućiti Kosovu da učestvuje i samostalno potpisuje sporazume i da govori za sebe na svim regionalnim skupovima", kazala je Kocijačič novinarima u Briselu. Sva dokumenta do sada je u ime Kosova potpisivao UNMIK.

 

Kometarišući činjenicu da Deklaracija Skupštine Kosova o nezavisnosti nije uključena u fusnotu, šefica pregovaračkog tima Kosova Edita Tahiri je rekla da je to "već uključeno kroz Mišljenje Međunarodnog suda pravde" koje se, dodala je, odnosi upravo na tu Deklaraciju.

 

Upitana da li zvezdica pored imena Kosova ipak znači da će se Kosovo razlikovati od ostalih zemalaja u regionu, Tahiri je odgovrila: "Ta zvezdica je kao pahuljica, istopiće se kad prođe zima".

 

Delegacije Beograda i Prištine su na sastanku u Briselu zaključile i tehnički protokol o primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima koji je sklopljen u decembru.

 

Tahiri je takođe rekla da danas potpisani protokol o integrisanom upravljanju granicama/prelazima znači da je "država Srbija de fakto priznala Kosovo".

 

Dogovor otvara put ka produbljavanju odnosa Kosova i EU

 

Zvaničnici Evropske unije ocenili su da postignuti dogovor predstavlja "važan korak napred" na putu Srbije i Kosova ka Evropi. Za Srbiju to, pre svega, znači da je sada bliže dodeljivanju statusa kandidata, pošto je dogovor o regionalnom predstavljanju Kosova jedan od uslova za to. Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku Ketrin Ešton je istakla u saopštenju da su sporazumi o regionalnoj saradnji i upravljanju prelazima "posebno dobrodošli imajući u vidu razmatranje Saveta iduće nedelje o statusu kandidata za Srbiju".

 

S druge strane, dogovor će omogućiti pokretanje studije o izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i Evropske unije. Kada je o Kosovu reč, za napredak u dijalogu sa Beogradom vezuju se i pregovori o viznoj liberalizaciji i sporazum o trgovini sa EU.

 

Eštonova je u saopštenju navela da postignuti dogovor dozvoljava Kosovu dalji napredak ka ugovornim odnosima sa EU. "Kosovo će na taj način pratiti isti evropski put kao svi drugi na Zapadnom Balkanu u skladu s njegovom evropskom perspektivom", navela Ketrin Ešton u saopštenju.

 

Ona je istakla da u tom svetlu "Evropska komisija predlaže da se pokrene studija izvodljivosti za Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju između Kosova i EU".

 

Evropski komesar za proširenje Štefan File naveo je u zajedničkom saopštenju da "današnji sporazum takođe jača regionalnu saradnju, dobrosusedske odnose i agendu za proširenje u regionu Zapadnog Balkana".

 

Pregovori koji su je počela 22. februara bili su teški i neizvesni, pošto obe strane nisu želele da odstupe od svojih pozicija. Beograd je insistirao na uvažavanju Rezolucije UN 1244, a Priština na dekalaraciji Skupštine Kosova o proglašenju nezavisnosti. Kako su ranije je rekli izvori u Briselu, kosovska strana je zahtevala i da redosled dokumenata u fusnoti bude takav da na prvom mestu bude deklaracija o nezavisnosti Kosova, zatim mišljenje Međunarodnog suda pravde i tek na kraju Rezolucija 1244.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA