Đelić: Borićemo se za kandidaturu do poslednjeg momenta    

Objavljeno : 07.10.2010. | Ažurirano : 08.10.2010. Štampa El. pošta bookmark
 

Božidar Đelić, potpredsednik Vlade Srbije za evropske integracije

 

Dvadeset šest od 27 zemalja Evropske unije želi da 25. oktobra u Luksemburgu bude prosleđena kandidatura Srbije Komisiji na razmatranje. Naša delegacija će tamo biti prisutna i mi ćemo se boriti do poslednjeg momenta... Komisija nam je saopštila da je Upitnik za Srbiju već pripremljen, da će po dobijanju zelenog svetla (u Savetu ministara), u oktobru ili nešto kasnije, biti potrebno samo dve do tri nedelje da on bude prosleđen našoj zemlji. Dobro je poznato da smo mi pripremili većinu odgovora na bazi tuđih upitnika i mi ćemo vratiti izuzetno kvalitetno ispunjen upitnik u rekordnom roku.

 

Razgovarala: Mirjana Pantić

 

Neposredno posle usaglašavanja Rezolucije o Kosovu između Beograda i Brisela stvorena je pozitivna klima za napredak Srbije u procesu evropske integracije. Kakva je situacija sada i da li je to raspoloženje malo splasnulo posle izjava glavnog tužioca Haškog tribunala Serža Bramerca da Srbija ne sarađuje dovoljno s tim sudom?

 

Raspoloženje nije splasnulo. U roku od četiri dana je formirana jedna od najvećih neformalnih grupa prijatelja za jednu zemlju u Evropskom parlamentu, u ovom slučaju za nas. Tu su prisutni evroparlamentarci svih zemalja, raznih političkih boja i oseća se da se dobro raspoloženje nastavlja.

 

U međuvremenu, u smislu daljeg razvoja događaja imamo i posetu gospođe (Hilari) Klinton, kao i sastanak u Briselu koji ćemo imati sa Evropskom komisijom gde će nam biti predstavljen prvi nacrt izveštaja (o napretku Srbije) za ovu godinu. Imaćemo mogućnosti, a to će se desiti sledeće nedelje, 13. oktobra, da predstavimo i poslednje napore u domenu reformi. Zbog toga treba raditi do kraja, izglasati organe koji još nemaju trajna, stabilna kadrovska rešenja poput organa za zaštitu prava ponuđača. To su sve elementi koje ćemo sredinom oktobra moći da predočimo Evropskoj komisiji i na taj način poboljšati naš rejting i kvalitet godišnjeg izveštaja koji će biti pripremljen za našu zemlju.

 

Očekujete li da će ovogodišnji Izveštaj Komisije o napretku Srbije u procesu evropskih integracija biti pozitivan kao prošlogodišnji?

 

Kad ga čitate možete da se s nekim stvarima ne složite, ali realnost je da je to najizbalansiraniji i najobjektivniji međunarodni izveštaj koji se publikuje o našoj zemlji. Bio kakav bio, kada bude publikovan 7. novembra možemo reći da će on biti jedna dosta verna slika onoga što smo uradili, ali i onoga što smo trebali da uradimo a nismo.

 

Najavljeno je da će Savet ministara 25. oktobra raspravljati o kandidaturi Srbije za članstvo u EU. U međuvremenu je Bramerc oštro kritikovao vlasti u Beogradu zbog nedovoljne saradnje s Hagom i pozvao EU da nastavi sa politikom uslovljavanja prema Srbiji. Da li će to uticati na Savet ministara da pomeri datum odlučivanja o našoj kandidaturi?

 

Stvari su u tom domenu jasne. Dvadeset šest od 27 zemalja Evropske unije želi da 25. oktobra u Luksemburgu bude prosleđena kandidatura Srbije Komisiji na razmatranje. Naša delegacija će tamo biti prisutna i mi ćemo se boriti do poslednjeg momenta.

 

Sa Holanđanima su takođe stvari relativno jasne. Oni imaju jedan uslov (hapšenje i izručenje Ratka Mladića) i ukoliko on bude ispunjen, oni su nam rekli da će biti prva zemlja koja će podržavati proširenje Evropske unije.

 

Prošlo je 15 godina od kada je Haški tribunal podigao optužnicu protiv Ratka Mladića. Da li može da se očekuje da će on ikada biti uhapšen?

 

To je pitanje za nadležne. Naravno da je državna politika Srbije uvek u skladu sa našim domaćim i međunarodnim zakonodavstvom da svi optuženi za ratne zločine budu izvedeni pred lice pravde. Na taj način skidamo breme sa leđa celoga naroda. Ukoliko postoji krivica ona je individualizovana i to je jedan važan element za trajno pomirenje na našim prostorima.

 

Da li Vi lično verujete da će Mladić biti uhapšen?

 

U tom domenu nema mesta za veru nego samo za rad.

 

Ako Savet ministara odluči da 25. oktobra da "zeleno svetlo" Komisiji da izradi mišljenje o kandidaturi Srbije za članstvo u EU, koliko će vremena proći od tada do zvaničnog odobrenja te kandidature?

 

Komisija nam je saopštila da je Upitnik za Srbiju već pripremljen, da će po dobijanju zelenog svetla (u Savetu ministara), u oktobru ili nešto kasnije, biti potrebno samo dve do tri nedelje da on bude prosleđen našoj zemlji. Dobro je poznato da smo mi pripremili većinu odgovora na bazi tuđih upitnika i mi ćemo vratiti izuzetno kvalitetno ispunjen upitnik u rekordnom roku.

 

Da li će kandidatura biti odobrena krajem iduće godine?

 

Videćemo. To zavisi od ritma. Prvo - prosleđivanje kandidature, posle toga rad same Komisije… Ono u šta možemo biti sigurni to je da će Srbija veoma brzo i kvalitetno raditi svoj deo posla.

 

U kojoj meri će pregovori Beograda i Prištine o Kosovu uticati na dalji tok evropskih integracija?

 

Srbija je sa svih 27 zemalja Evropske unije podnela rezoluciju u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija koja je prihvaćena aklamacijom. Ta rezolucija, naša rezolucija, apeluje na pregovore. Na nama je da ne nasednemo na provokacije poput onih koje su se desile sa strane Prištine sa uništenjem imovine Telekoma Srbije ili pak da vidimo da određena previranja u Prištini imaju veze sa onim što predstoji, a to su ozbiljni pregovori o svim otvorenim pitanjima.

 

Sa druge strane, jasno je stavljeno do znanja našim evropskim partnerima da naš napredak ka Evropi ne može biti uslovljen konkretnim rokovima i dostignućima tih pregovora. Jer, to bi u suštini značilo da se Prištini daje veliki uticaj na ceo napredak, ne samo naše zemlje nego i celog Balkana, a to onda otvara mogućnosti manipulacije i daljih provokacija. To uopšte ne bi bilo pozitivno ne samo za Srbiju, nego ni za ceo region.

 

Predsednik Srbije Boris Tadić je nedavno izjavio da bi Srbija mogla da postane članica EU 2015. ili 2016. godine. Da li je realno da će se to i dogoditi?

 

Predsednik je govorio o jednom veoma ambicioznom cilju Srbije za koji će biti potrebno obezbediti podršku cele Evrope. Tehnički gledajući, kao glavni pregovarač, ja mogu da kažem da je taj cilj izuzetno ambiciozan ali moguć. Ali, to podrzumeva da se prethodno reše dva politička pitanja. Pod jedan, da se zaokruži saradnja sa Haškim tribunalom, i pod dva – da se reši pitanje statusa Kosova.

 

Prošla je decenija od petooktobarskih promena a približava se i 10. godišnjica od kako je Srbija ušla u proces evropske integracije. Koliko smo se za to vreme približili Evropskoj uniji?

 

Sigurno je da smo mogli bolje i brže. Svi mi koji smo bili učesnici naročito u javnom životu uvek snosimo deo odgovornosti za to i ja ne bežim od toga. Građani Srbije s pravom se pitaju kakav je učinak postoktobarske Srbije i ta decenija se vidi kroz na žalost i neke tragične događaje kao ubistvo Zorana Djinđića. Sigurno da je moglo više i bolje i svi imamo odgovornost a naročito mi u javnom životu koji su u datom momentu imali i funkcije. Ja ne bežim od mog dela odgovornosti. Ono što možemo da kažemo to je da je Srbija imala i u prošloj deceniji veliki broj izazova i da na momente politička, ekonomska elita nisu bile na nivou odgovornosti koji je bio nužan. Kao učesnik četiri kabineta od ukupno pet koliko ih je bilo od petooktobarskih promena, mogu da kažem da na žalost nije bilo dovoljno jedinstva, ni u DOS-u, a kao sto se videlo ni u nekim kasnijim vladama. I to je otežavalo posao građanima i našoj celoj državi. Bilo kako bilo te okolnosti ne bi trebalo da zamaskiraju jedan realni napredak koji se desio. On je nedovoljan ali je realan.

Danas su plate tri i po puta veće u evrima. Kupovna moć nije porasla u tom istom iznosu ali vidimo kroz broj registrovanih automobila, potrošnih dobara koja se kupuju, broj turističckih aranžmana koji su kupljeni ove godine da napredak postoji uprkos krizi. Istovremeno, Srbija koja je bila izolovana od finansijskih tokova imala je dug koji je bio veći od bruto domaćeg proizvoda, sad ima i nešto manji dug, a on predstavlja samo trećinu ukupnog bruto domaćeg proizvoda. Nezaposlenost na žalost se nije smanjila. Bila se smanjila u prethodne tri godine i ponovo je povećana zbog krize. To je sigurno izazov za godine koje dolaze.

 

Koliko smo napredovali u procesu evropske integracije i gde smo grešili?

 

Kad pogledamo napredak Srbije i ako sad pogledamo evropske integracije, ne možemo biti zadovoljni činjenicom da 10 godina posle Srbija još nije kandidat za ulazak u Evropsku uniju i nismo počeli pregovore. Sa druge strane, imamo potpisan Sporazum o stabilizaciji, koji je jedan stabilan ugovor sa Evropskom unijom i koji je veoma bitan za ekonomske tokove i ono što je najkonkretnije za naše građane to je ukidanje viza od 19. decembra prošle godine. Ponovo je uspostavljena sloboda za naše građane koju je negde oko 800.000 naših građana upotrebilo već ove godine. U tom smislu ja bih bio mnogo srećniji da smo došli do 5. oktobra 2010. godine, a da ja Srbija već kandidat. Ali, verujem da u ovom momentu nismo tako daleko od toga.

 

Da li ćemo se u narednih 10 godina kretati brže?

 

Mislim da je potrebno ponuditi još hrabriju i određeniju viziju za ovu deceniju. Ne treba bežati od bilo kakve forme odgovornosti za ono što se desilo, a i čini mi se da je još bitnije da se građanima ponudi jedna vizija koja je određena, koja će pokazati kako će u sledećoj deceniji jedan broj trajnih pitanja koja postoje biti rešena – od saradnje sa Haškim tribunalom, rešavanja statusa Kosova ili pak reformi u našem društvu, od pravosuđa preko izbornih zakona, eventualnih dodatnih elemenata regionalizacije naše zemlje pa do unapređenja funkcionisanja zdravstva, prosvete, kulture i većih ulaganja u državnu infrastrukturu, a isto tako u ono što će biti tehnologija i nauka.

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


22.06.2018, Beč
Organizator: Energetska zajednica
21.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS
20.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
21.06.2018, Beograd
Organizator: BOŠ
15.06.2018, Beograd
Organizator: CEP
14.06.2018, Beograd
Organizator: BCBP
15.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
13.06.2018, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
12.06.2018, Beograd
Organizator: Savet Evrope i Delegacija EU
12.06.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
01.06.2018, Beograd
Organizator: Green European Foundation
24.05.2018, Beograd
Organizator: Kancelarija Vlade za saradnju sa civilnim društvom
21.05.2018, Beograd
Organizator: CEDEF
17.05.2018, Beograd
Organizator: CEP, EFB
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar
16.05.2018, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
14.05.2018, Beograd
Organizator: Koalicija 27
10.05.2018, Beograd
Organizator: AŽC, UŽ Peščanik
09.05.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i Delegacija EU u Srbiji
10.05.2018, Beograd
Organizator: Fondacija Fridrih Ebert i Centar za spoljnu politku
10.05.2018, Beograd
Organizator: EPuS, FEFA
25.04.2018, Beograd
Organizator: USAID, EPuS, CEP
25.04.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
23.04.2018, Beograd
Organizator: NKEU
24.04.2018, Beograd
Organizator: REECO Srbija
20.04.2018, Beograd
Organizator: Udruženja
16.04.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i Kolarčeva zadužbina
13.04.2018, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
13.04.2018, Beograd
Organizator: Fridrih Ebert
16. i 17.04.2018, Beograd
Organizator: EFB
11.04.2018, Beograd
Organizator: CEP
11.04.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
12.04.2018, Beograd
Organizator: EPuS
23.03.2018, Beograd
Organizator: Beogradski centar za ljudska prava
16.03.2018, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji, EU info centar
13.03.2018, Beograd
Organizator: CEP, TEN, BENCHER
13.03.2018, Beograd
Organizator: ISAC fond
14.03.2018, Beograd
Organizator: EU info centar i PLAC II
08.03.2018, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
08.03.2018, Beograd
Organizator: Francuski institut u Srbiji
27.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska fondacija za demokratiju
13.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
08.02.2018, Beograd
Organizator: Evropska platforma za ZB
07.02.2018, Beograd
Organizator: CFP, Fondacija Hans Zajdel
01.02.2018, Beograd
Organizator: BCBP
30. i 31.01.2018, Beograd
Organizator: MDULS, ReSPA
24.1.2018, Beograd
Organizator: Tempus - Erazmus+
16.1.2018, Beograd
Organizator: Ambasada Bugarske
17.01.2018, Beograd
Organizator: Koalicija za REKOM
21.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i RAI
19.12.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
14.12.2017, Priština
Organizator: Energetska zajednica
13.12.2017, Beograd
Organizator: EU info centar, CAPE
13.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
08.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS, EIB
08.12.2017, Beograd
Organizator: Savet Evrope, EU
07.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU Info centar, KCSD, Fondacija Divac
05.12.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS, BCBP, BIRN, TS
06.12.2017, Beograd
Organizator: EPuS
05.12.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i RZS
29.11.2017, Beograd
Organizator: EPuS i Fondacija Fridrih Ebert
17.11..2017, Beograd
Organizator: Koalicija 27
15.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, UNDP
15.11.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin
14.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, Ministarstvo rada, EU info centar
07.11.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar, PKS
03.11.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fondacija Fridrih Ebert
01.11.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
31.10.2017, Beograd
Organizator: EPuS i FPN
01 - 02.11.2017, Novi Sad-Beograd
Organizator: Francuski institut
25.10.2017, Beograd
Organizator: Koalicija prEUgovor
24.10.2017, Beograd
Organizator: Evropski pokret u Srbiji
23.10.2017, Beograd
Organizator: RYCO
17.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
12.10.2017, Beograd
Organizator: Građanske inicijative
11.10.2017, Beograd
Organizator: TACSO
10.10.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU i Tim UN
09.10.2017, Brisel
Organizator: Savet za regionalnu saradnju
06.10.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
05.10.2017, Beograd
Organizator: Forum za međunarodne odnose Evropskog pokreta u Srbiji i Fondacija Fridirh Ebert
02.10.2017, Beograd
Organizator: CZKD
28.09.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Tempus
26.09.2017, Beograd
Organizator: EUNIC Srbija
22.09.2017, Novi Sad
Organizator: CINS
21.09.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo pravde
20.09.2017, Pančevo
Organizator: Gradska uprava Pančeva
19.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU, EU info centar i SKGO
18.09.2017, Beograd
Organizator: BOŠ i Kancelarija za saradnju sa civilnim društvom
15.09.2017, Beograd
Organizator: Beograd Prajd
14.09.2017, Beograd
Organizator: POINTPULS i BCBP
15.09.2017, Beograd
Organizator: Delegacija EU u Srbiji
14.09.2017, Vlasinsko jezero
Organizator: Evropski PROGRES
13.09.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku
06.09.2017, Beograd
Organizator: Ujedinjene nacije
05.09.2017, Beč
Organizator: Energetska zajednica
25.08.2017, Beograd
Organizator: Balkanmagazin i EPS
25.07.2017, Beograd
Organizator: Beogradski centar za bezbednosnu politiku
06.07.2017, Beograd
Organizator: Ministarstvo zaštite životne sredine i Nacionalni konvent
04.07.2017, Beograd
Organizator: ISAC fond i Fridrih Ebert fondacija
30.06.2017, Beograd
Organizator: Centar za spoljnu politiku i Fridrih Ebert fondacija
22.06.2017, Beograd
Organizator: CEP, EU Info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
22.06.2017, Beograd
Organizator: Fondacija Hajnrih Bel
15 - 17.06.2017, Beograd
Organizator: Evropa Nostra, Evropa Nostra Srbija, Mreža za nasleđe JIE
14.06.2017, Beograd
Organizator: Ambasada Italije u Srbiji
15.06.2017, Beograd
Organizator: Novinska agencija Beta
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA