CEP: Ulaganje u kadrove preduslov za uspešnu integraciju Srbije u EU    

Objavljeno : 26.04.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Poslednjih godina se u državnoj upravi beleži značajan odliv najkvalitetnijih kadrova zaduženih za poslove evropskih integracija, uključujući upravljanje fondovima EU i međunarodne pomoći (EU/IPA poslovi).

 

"Ovde je problem što se radi o ljudima koji obavljaju neke od najsloženijih i najzahtevnijih poslova u procesu pristupanja Srbije EU. Činjenica je da je kadrove koji se bave ovim poslovima jako teško formirati," istakla je Milena Lazarević, programska direktorka Centra za evropske politike (CEP) na panel diskusiji „Imamo li kadrove za Evropu? Značaj državnih službenika u procesu evropskih integracija,“ koju je organizovao CEP, u saradnji sa projektom "Podrška pregovorima sa EU" koji finansira Vlada Savezne Republike Nemačke.

 

 

Lazarević je predstavila je novo istraživanje i studiju CEP-a "Kvalitetnom politikom zadržavanja kadrova do održive integracije Srbije u Evropsku uniju", koje su podržale vlade Nemačke i Švajcarske. Istraživanje je obuhvatilo stavove preko 240 državnih službenika koji rade na poslovima evropskih integracija, uključujući upravljanje fondovima EU i međunarodne pomoći.

 

O ovoj temi raspravljali su prof. dr Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije Evropskoj uniji, Holger Šreder, šef Sektora za saradnju Delegacije EU u Republici Srbiji, Jelena Stojović, državni sekretar u Ministarstvu finansija Republike Srbije, Jurgen Šmid, predstavnik Ambasade SR Nemačke, i Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a. Moderator diskusije dr Andrej Horvat, vođa GIZ projekta „Podrška pregovorima sa EU” naglasio je da se nada da će tema odliva kadrova dobiti na političkom značaju u narednom periodu.

Lazarević je naglasila da su plate primarni izvor nezadovoljstva. Naime, 80% državnih službenika na ovim poslovima nezadovoljno je svojom platom, te da rešavanje problema odliva mora uključiti finansijske mere.

 

Saopštenje Centra za evropske politike

Video: Beta


rong>

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA