U Srbiji oko 6.600 migranata, oko 500 van prihvatnih centara    

Objavljeno : 13.02.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

U Srbiji se nalazi oko 6.600 izbeglica i migranata, od kojih je većina u prihvatnim centrima, dok se oko 500 nalazi u centru Beograda gde dolaze u kontakt sa krijumčarima, rekao je 13. februara premijer Srbije Aleksandar Vučić. On je rekao i da dnevno u Srbiju dolazi oko 110 do 140 izbeglica i migranata, uglavnom iz Bugarske. Vučić je o migrantskoj krizi razgovarao sa šefom austrijske diplomatije koji je rekao da će Austrija učiniti sve da zadrži zemlje Zapadnog Balkana, a posebno Srbiju, na putu ka Evropskoj uniji.

 

Vučić je rekao na konferenciji za novinare posle sastanka sa šefom austrijske diplomatije Sebastijanom Kurcom rekao da se u Srbiji 5.850 migranata i izbeglica nalazi u prihvatnim centrima, u kojim dobijaju redovne obroke, smeštaj i drugu pomoć.

 

"Ima nešto više od 500 ljudi koji nisu, bar ne još, pristupili prihvatnim centrima i oni se uglavnom nalaze u centru Beograda čekajući na krijumčare da ih prebace preko Dunava u Hrvatsku i zatim dalje u zapadnu Evropu", rekao je on.

 

Vučić je rekao da u Srbiju dnevno dolazi oko 110 do 140 izbeglica i dodao da njihov priliv nije veliki. Prema njegovim rečima, 70% izbeglica i migranata stiže iz Bugarske a 30% iz Makedonije.

 

Vučić je rekao da je više od 80% izbeglica i migranata dolazi iz Avganistana ili Pakistana, dok je prethodne godine 80% izbeglica dolazilo iz Sirije. Udeo porodica je 10%, dok su ostali mladići starosti od 16 do 30 godina, dodao je on.

 

Premijer Srbije je rekao da će Srbija učiniti sve da ne postane "parking" za izbeglice i ilegalne migrante i istakao da će biti u stanju da očuva stabilnost ne samo na svojoj teritoriji već i u regionu u vezi sa migrantskom krizom.

 

"Uradićemo sve što možemo da izbegnemo situaciju da budemo parking za ilegalne migrante", rekao je on i dodao da zato poštuje napore zemalja poput Austrije i rad i pomoć austrijske policije na planu migracija.

 

On je rekao da je u Briselu čuo različite procene o migrantskoj krizi i različita obećanja koje su dale neke članice EU, a nisu ih ispunile, ali je dodao da se to ne tiče Srbije i da je ona zadovoljna načinom na koji postupa.

 

"Nemamo običaj da tražimo ogromne svote para, zahvalni smo EU na podršci iako smo dobili, 200 puta manje para od, na primer, Grčke ili 100 puta manje od Bugarske, ali to je u redu pošto nismo članica EU", rekao je on i dodao da ne smatra to najvećim problemom.

 

Austrijski ministar je izrazio zahvalnost na "podršci Srbije i drugih prijatelja na Balkanu u zatvaranju balkanske izbegličke rute".

 

Podrška Austrije evropskom putu Zapadnog Balkana

 

Kurc je rekao na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem da će Austrija učiniti sve da zadrži zemlje Zapadnog  Balkana, a posebno Srbiju, na putu ka Evropskoj uniji.

 

"Iako je protekla godina bila teška za EU, naš stav ostaje isti - želimo da zemlje Zapadnog Balkana a naročito Srbiju zadržimo na putu ka EU i učinićemo sve da se to nastavi", rekao je Kurc.

 

Govoreći o situaciji u regionu Kurc je rekao da želi da zahvali premijeru Srbije za "vodeću ulogu u Srbiji i konstruktivnu ulogu na celom Balkanu".

 

"Balkan je i dalje region gde često dolazi do izazova i ponekad tenzija, tu je potrebna trezvena politika i političari koji misle na ceo region i rade na tome da on ima pozitivan razvoj", rekao je Kurc.

 

Vučić je zahvalio Austriji na "značajnoj podršci" na evropskom putu Srbije što je, kako je rekao, njen strateški cilj, kao i na podršci naporima da se sve rešava mirnim putem jer je dovoljna jedna iskra da se sve zapali.

 

Kurc je rekao da je važno da se poštuje ono što je dogovoreno u okviru Briselskog dijaloga, kao i da dijalog Beograda i Prištine bude nastavljen.


Izvor: Beta

Foto: Beta

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA