Javnost podeljena oko EU    

Objavljeno : 09.02.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Podrška građana Srbije ulasku u EU je porasla u odnosu na prethodni period i iznosi 47%. Već četvrtu godinu zaredom (od juna 2014.), više od polovine građana se protivi ulasku u EU (procenat se kreće između 41 i 49% podrške). Okvirno trećina građana Srbije ima pozitivan stav prema EU, trećina je neutralna, dok je trećina negativna.

 

Poslednji rezultati istraživanja javnog mnjenja se jedva razlikuju od nekoliko prethodnih, što se može tumačiti nedostatkom opipljivih promena ili koristi procesa pristupanja Srbije EU koje bi građani osetili. Podeljena javnost po ovako suštinskim pitanjima nije dobra stvar ni po društvo, ni po privredu.

 

Građani Srbije hronično pokazuju lošu informisanost o prisutnosti EU u Srbiji kao donatora i samom pregovaračkom procesu, što je i razumljivo budući da se kroz medije mogu često čuti oprečne ili nejasne informacije, kao i da projekti EU nisu vidljivi širem broju građana.

 

"Takvo stanje treba da bude opomena samoj EU, koja usled mnogobrojnih obeshrabrujućih faktora, kao što su dug i spor pregovarački proces i nedovoljna zainteresovanost EU za proširenje, mora da poveća svoje prisustvo ukoliko želi da zadrži pozitivno raspoloženje građana i animira trećinu građana koji prema njoj nemaju nikakav odnos", kaže Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a.

 

Milena Lazarević naglašava da sada, osim ponekog pojedinačnog predstavnika države ili samog pregovaračkog tima, uglavnom civilno društvo sprovodi projekte komuniciranja EU integracije i njenih koristi za građane.

 

"U komuniciranju koristi, ali i troškova članstva u EU, potreban je strateški pristup, a poželjno bi bilo da na tom planu država i civilno društvo rade zajedno, jer im je u ovom slučaju cilj identičan – ostvarivanje punopravnog i kredibilnog članstva Srbije u EU, uz što veću podršku domaće javnosti", zaključuje Lazarević.

 

Saopštenje Centra za evropske politike

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA