Predavanje Evropska unija i nacionalna država    
Objavljeno : 02.02.2017. | Ažurirano : 22.03.2017. Štampa El. pošta bookmark
 
Organizator: EU Info centar
Mesto: Beograd
Datum: 23.03.2017

U okviru ciklusa akademskih predavanja “Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja" profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ivan Vujačić održaće predavanje Evropska unija i nacionalna država 23. marta u 18.00 u EU info centru u Beogradu (Kralja Milana 7).

 

Njegova tema odnosi se na rašireni narativ o evropskim integracijama kao isplaniranom projektu nadnacionalne organizacije u okviru kojeg se radi viših interesa mira, saradnje i  prosperiteta, države odriču svog suvereniteta. Suprotno ovom narativu, istorija evropskih integracija, međutim, ukazuje da su one nastale usled potrebe za reafirmacijom nacionalnih država. Ovo je bilo naročito očigledno na samom početku procesa evropskih integracija i nastavilo se do današnjih dana.

 

Predavanje će ukazati na prožimanje političkih i ekonomskih nacionalnih ciljeva u procesu evropskih integarcija na primerima: Zajednice za ugalj i čelik, slobodne trgovine, stvaranja Evropske ekonomske zajednice, te stvaranja i proširenja Evropske unije.

 

Evropska unija se po načinu organizovanja nalazi između konferderacije i federacije što upravo ukazuje na premanentno prožimanje i ujedno napetost između nacionalnih država i nadnacionalnih nivoa odlučivanja. Ovaj jedinstven tip organizacije zahteva stalno prilagođavanje, pregovaranje i kompromise u ostvarivanju nacionalnih ciljeva država članica.

 

Prijave za predavanje su obavezne i zainteresovani se mogu javiti na info@euinfo.rs ili na 011/40-45-400 do 23. marta do 12.00.

 

Predavanja "Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja" namenjena su najširoj publici sa ciljem predstavljanja različitih aspekata interakcije Srbije i Evrope u širokom hronološkom rasponu od Srednjeg veka do savremenog doba.

 

U okviru ciklusa predavanja "Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja" u 2017. održana su sledeća predavanja:

 

2. februara 2017 - Profesor Filozofskog fakulteta Nikola Samardžić održao je predavanje "Carstvo Karla V: Prolog ujedinjenoj Evropi". Tema predavanja je vladavina Karla V, vladara ujedinjene Španije od 1516. i Svetog Rimskog Carstva od 1519, koji je objedinio veliki deo evropske teritorije.

 

Nikola Samardzić je redovni profesor Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Predaje Ranu modernu istoriju, Opštu istoriju XIX i XX veka, i predmete iz studija Sjedinjenih Američkih Država. Usavršavao se i istraživao u Francuskoj, Španiji, Italiji i SAD (Univerzitet u Njujorku 1997, i 2003. kao stipendista Fulbrajtove fondacije). Objavio je knjige: Francuska i Turska, Karlo V, Istorija Španije, Identitet Španije, Drugi dvadeseti vek, Kulturna istorija Beograda . Samardžić je glavni urednik Časopisa LimesPlus i Acta Historiae Medicinae.

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA