Predavanje o antropologiji EU    
Objavljeno : 02.02.2017. | Ažurirano : 06.04.2017. Štampa El. pošta bookmark
 
Organizator: EU Info centar
Mesto: Beograd
Datum: 30.03.2017

U okviru ciklusa akademskih predavanja "Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja" profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Ivan Kovačević održaće predavanje "Od antropologije Evrope do antropologije Evropske unije – i nazad" 30. marta u 18.00 u EU info centru u Beogradu (Kralja Milana 7).

 

Kovačević će govoriti o savremenoj detradicionalizovanoj evropskoj etnologiji/antropologiji koja se u okviru proučavanja modernih društava neminovno susrela sa fenomenom države i brzo konstruisala antropologiju države. Antropologija države je bila preduslov za preduzimanje sledećeg koraka koji se odnosi na antropološko proučavanje zajednica država kakva je EU.

 

Kovačević je redovni profesor i upravnik Odeljenja za Etnologiju i Antropologiju na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Član je mnogih stručnih i ekspertskih komisija u Skupštini grada Beograda i na Beogradskom univerzitetu. Oblasti istraživanja profesora dr Ivana Kovačevića su istorija i teorija etnologije i antropologije, proučavanje mitova, rituala i urbanih legendi, antropologija filma, turizma, popularne kulture i tranzicionih perioda.

 

Objavio je oko dvadeset knjiga i više desetina naučnih radova posvećenih različitim temama iz okvira navedenih oblasti. Od 2013. godine inicijator je i ko-urednik publikacija iz renomirane serije Nova srpska antropologija, a takođe je i ko-urednik časopisa Etnoantropološki problemi.

 

Prijave za predavanje su obavezne i zainteresovani se mogu javiti na info@euinfo.rs ili na 011/40-45-400 do 30. marta do 12.00.

 

Predavanja "Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja" namenjena su najširoj publici sa ciljem predstavljanja različitih aspekata interakcije Srbije i Evrope u širokom hronološkom rasponu od Srednjeg veka do savremenog doba.

 

U okviru ciklusa predavanja "Srbija i Evropa kroz vekove prožimanja" u 2017. održana su sledeća predavanja:

 

2. februara 2017 - Profesor Filozofskog fakulteta Nikola Samardžić održao je predavanje "Carstvo Karla V: Prolog ujedinjenoj Evropi". Tema predavanja je vladavina Karla V, vladara ujedinjene Španije od 1516. i Svetog Rimskog Carstva od 1519, koji je objedinio veliki deo evropske teritorije.

 

23. marta 2017 - Profesor Ekonomskog fakulteta u Beogradu Ivan Vujačić održao je predavanje "Evropska unija i nacionalna država".

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA