EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Srbija otvara još dva poglavlja u pregovorima sa EU    

Objavljeno : 19.06.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Srbija će u pregovorima o pristupanju EU 20. juna u Luksemburgu na Šestoj međuvladinoj konferenciji Srbija-EU otvoriti poglavlja 7, o pravu intelektualne svojine, i 29, o carinskoj uniji. Ministarka zadužena za evrointegracije ocenila je da Srbija ima solidan tempo otvaranja pregovaračkih poglavlja i istakla da su pripremljene dodatne pregovaračke pozicije za koje očekuje da će biti otvorene do kraja godine tokom predsedavanja Estonije EU.

 

Ministarka bez portfelja u Vladi Srbije zadužena za evrointegracije Jadranka Joksimović rekla je 19. juna da je Srbija otvaranjem dva nova poglavlja u pregovorima s Evropskom unijom pokazala da je "stabilna zemlja koja sprovodi reforme u brojnim oblastima".

 

"Moglo je više i bolje, ali postoji dinamika u procesu evropskih integracija. Mi imamo solidan tempo", rekla je Joksimović za RTS.

 

Ona je dodala da su pripremili pregovaračke pozicije koje će biti otvorene do kraja godine.

 

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da je Srbija "malo nezadovoljna" zato što će otvoriti samo dva nova poglavlja jer je spremna za mnogo više.

 

"Mi smo bili spremni na tri ili četiri, ali ipak je dobro da postoji neka dinamika i to je veoma pozitivna činjenica", rekao je Dačić novinarima u Beogradu 18. juna.

 

On je rekao da je za Srbiju pozitivno to što je dato zeleno svetlo za otvaranje tih poglavlja i dodao da nije bilo većih uslovljavanja za ta poglavlja.

 

"Nema tu uslovljavanja, to je mehanizam koji je postavljen na početku, a to je da postoji poglavlje 35, koje je uvedeno samo u slučaju Srbije. Ono postoji kod drugih država, ali kao ostala pitanja, a kod nas je tu smešteno Kosovo i uvek se za otvaranje poglavlja traži izveštaj o napretku u dijalogu i to jeste uvek tema", rekao je Dačić.

 

Naveo je da Srbija u procesu pregovora sa EU radi sve što je do nje, ali da je ipak politička odluka na zemljama članicama.

 

Srbija je do sada otvorila osam poglavlja - 5 (javne nabavke), 20 (preduzetništvo i industrijska politika), 23 (pravosuđe i osnovna prava), 24 (pravda, sloboda i bezbednost), 32 (finansijski nadzor) i 35 (ostalo), kao i poglavlja 25 (nauka i istraživanja) i 26 (kultura i obrazovanje) koja su i privremeno zatvorena.

 

Poglavlja 7 i 29

 

Poglavlje 7 odnosi se na usklađivanje propisa Srbije sa propisima EU u oblasti intelektulane svojine sa ciljem da se doprinese većoj pravnoj sigurnosti, stimulisanju stavaralaštva, ubrzanju tehnološkog razvoja i borbi protiv piraterije.

 

U poslednjem izveštaju Evropske komisije o napretku Srbije na putu ka EU, objavljenom 9. novembra 2016, navedeno je da u narednom periodu Srbija treba da dalje uskladi svoje propise o autorskim pravima, topografiji puluprovodnika, patentima i robnim markama sa pravnim tekovinama EU, kao i da dalje jača formalnu saradnju različitih zainteresovanih strana u domenu primene propisa.

 

Joksimović je rekla da se intelektualna svojina odnosi na autorska i srodna prava, prava industrijske svojine, borbu protiv piraterije, zaštitu potrošača, oznake geografskog porekla i brendiranje robe.

 

Prema njenim rečima, to su važne stvari, posebno za ljude iz kulture, inovacija i nauke.

 

Kod poglavlja 29 o carinskoj uniji, pravne tekovine EU sastoje se od zakonodavstva koje se primenjuje u  članicama, uključujući Carinski kodeks EU i prateće odredbe o njegovom sprovođenju.

 

Usklađivanje sa pravilima EU u oblasti carinske unije doneće Srbiji ukidanje carina sa članicama EU, iste carinske stope na uvoz iz trećih zemalja, jevtinije proizvode i elektronski carinski sistem.

 

U izveštaju Komisije o poglavlja 29 Srbiji je preporučeno da unapredi sistem obrade carinskih deklaracija i dalje unapredi i modernizuje upravljanje carinskom službom.

 

Ministarka zadužena za evrointegracije Srbije rekla je da je poglavlje 29 značajno za čitavu privredu jer to znači da će Srbija ispunjavajući standarde iz ove oblasti u momentu kada postane članica EU primenjivati nesmetano kretanje robe unutar EU, a prema robi iz trećih zemalja primenjivaće iste carine i kvote kao EU.

 

Izvor: Beta, EurActiv.rs

Foto: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA