EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


CEP: Dan potrošača - Nacrt za poglavlje 28 u izradi    

Objavljeno : 14.03.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

"Zakon o zaštiti potrošača iz 2014. godine predstavlja pomak napred, ali u posebnim propisima i dalje postoje problemi. Građani, odnosno potrošači najviše osećaju te probleme kad su u pitanju telekomunikacione, finansijske i komunalne usluge (parking servis, daljinsko grejanje, vodovod)", kaže Nebojša Lazarević, član Užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU za poglavlje 28 – zaštita potrošača i zdravlja, a povodom 15. marta, Svetskog dana prava potrošača.

 

Zaštita potrošača je jedna od oblasti koje u suštini nisu skupe za državu a mogu da donesu ogromnu korist, ne samo potrošačima, već i privredi, kaže Lazarević.

 

"Veću pažnju treba posvetiti informisanosti potrošača. Praksa pokazuje da dobro informisan potrošač u najvećem broju slučajeva uspeva da zaštiti svoja prava. Građani, odnosno svi potrošači u Srbiji bi trebalo da se što više obraćaju regionalnim centrima za zaštitu potrošača – u Beogradu, Novom Sadu, Kragujevcu i Nišu jer će i sam trgovac kada primeti da potrošača neko drugi štiti, najčešće hteti da ispoštuje svoje obaveze ili makar da se nagodi. Sudovi, su za sada, nažalost, vrlo neefikasni," objašnjava Lazarević.

 

Lazarević takođe ističe da je upravo u izradi Nacrt pregovaračke pozicije Srbije za ovo poglavlje i da će taj nacrt pre zvaničnog usvajanja biti poslat i potrošačkim organizacijama, ali i Privrednoj komori Srbije na komentare i sugestije.

 

Jedna od preporuka za naredni period je dodatno jačanje potrošačkih organizacija u Srbiji koje su se pokazale kao veoma aktivan akter, a po ugledu na najrazvijenije zemlje, poput Nemačke, gde su takve organizacije stožer zaštite potrošača.

 

Saopštenje Centra za evropske politike

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA