EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Eksperti: Politika proširenja sa strane, Srbija diktira tempo    

Objavljeno : 13.01.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

U narednom periodu, politika proširenja EU će u neku ruku biti stavljena sa strane, rekao je Andrej Engelman, bivši zamenik ministra za evropske poslove Vlade Slovenije. Engelman navodi da su Crna Gora i Srbija tek na početku pregovaračkog procesa i da nije realno da u narednih četiri do pet godina taj proces bude okončan. Takođe je dobro što će u narednoj godini za Srbiju biti otvoreno više poglavlja, ali tek u 2018. i nakon toga se može očekivati i zatvaranje poglavlja, što je mnogo važnije, smatra Engelman.

 

Ipak, prvo Evropska unija mora da raščisti kod sebe kakva Unija želi da bude i onda će tek doći vreme za proširenje.

 

"Evropska unija je u neku ruku pravedna: ako vidi da su napori na strani kandidata da se nešto promeni, da se usvoje standardi Evropske unije, ona to ispoštuje. Dakle i na vama je (na Srbiji) da diktirate tempo, ne treba čekati Evropsku uniju. U principu vi diktirate tempo  -  ako vi idete brzo onda će i rezultat doći", rekao je Engelman na ekspertskom skupu posvećenom izazovima pridruživanja i budućnosti Evropske unije koji je organizovao Centar za evropske politike.

 

Prisutni eksperti iz Srbije, ali i iz Brisela, Slovenije i Mađarske, podelili su svoja iskustva, a posebno je naglašen značaj uloge organizacija civilnog društva ne samo u evropskim integracijama, već i u ukupnom procesu reformi.

 

"Nema procesa pregovora bez civilnog društva i njegovo uključivanje je jako važno i za zemlju unutra,  ali i za zagovaranje pridruživanja preko država članica i Brisela", rekla je Tanja Miščević, šefica Pregovaračkog tima za vođenje pregovora o pristupanju Srbije EU.

 

"Uloga civilnog društva je i da u stopu prati najbitnija dešavanja i ključne debate na nivou EU i da sa njima upoznaje zainteresovanu javnost. Saveti eksperata su upravo bili usmereni u pravcu toga kako Srbija može da bude prisutnija u debatama koje se tiču same budućnosti i izazova na nivou Evropske unije i da pokaže koji su njeni potencijali da doprinese tim debatama i da ostvari veću vidljivost na evropskom nivou. To bi bilo jako korisno ne samo za civilni sektor, već za samu Srbiju koja treba da nastoji da se već sada profiliše kao buduća članica Evropske unije", kaže Milena Lazarević, programska direktorka CEP-a.

 

Saopštenje Centra za evropske politike

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA