EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


CEP: Srbija spremna za pregovore o zaštiti potrošača    

Objavljeno : 07.12.2016. Štampa El. pošta bookmark
 

"Srbija je dobila dugo očekivano zeleno svetlo od Evropske unije za otvaranje poglavlja 28, i to bez  prethodnih uslovljavanja tzv. merilima za otvaranje (opening benchmarks), što je veoma dobra vest", kaže Nebojša Lazarević, direktor Centra za evropske politike i član Užeg pregovaračkog tima za pristupanje Srbije EU.

 

Nakon obaveštenja Evropske unije da je usvojen izveštaj sa skrininga za poglavlje 28 (zaštita potrošača i zdravlja), Vlada u narednih nekoliko meseci treba da finalizuje nacrt pregovaračke pozicije Srbije, u čijoj izradi će učestvovati i predstavnici potrošačkih organizacija, Nacionalnog Konventa za Evropsku uniju i privrede.

 

Objašnjavajući zašto je to dobra vest, Nebojša Lazarević kaže da “merila za otvaranje umeju ponekad dosta da iskomplikuju i uspore pregovore, ne samo iz tehničkih razloga, već i zato što u tim situacijama države članice više gospodare procesom".

 

Otvaranje poglavlja 28 znači da Srbiju očekuje puno rada na unapređenju položaja potrošača koji je i dalje daleko od onog koji imaju potrošači u Evropskoj uniji.

 

"Ovo ne znači da je potrošačka politika u Srbiji ocenjena kao perfektna već ukazuje na to da se nalazimo na dobrom putu i da smo spremni da započnemo pregovore. Najgore bi bilo da počnemo da se samozavaravamo i da dobre vesti iz Brisela shvatimo kao poziv na opuštanje. Državi i privredi ali i samim potrošačima u interesu je da se ove reforme sprovedu do kraja jer bi to omogućilo da svi poslujemo u predvidljivom, jasnom i fer poslovnom okruženju", poručuje Nebojša Lazarević.

 

Saopštenje Centra za evropske politike

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA