TS: Neuspešna borba protiv korupcije prepreka na putu ka EU    

Objavljeno : 10.01.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Rezolucija o Srbiji, o kojoj se raspravlja u Evropskom parlamentu (EP), pokazuje da dosadašnje aktivnosti vlasti u borbi protiv korupcije nisu dovele do bitnijeg napretka, ali i da je to pitanje jedno od najvažnijih na putu evropskih integracija, ocenila je 10. januara Transparentnost Srbija (TS). U rezoluciji se ukazuje da u praksi nije obezbeđena nezavisnost sudstva i podseća da nisu razrešeni 'kontroverzni događaji" u Savamali.

 

Ta organizacija je u saopštenju navela da su u poslednjem izveštaju specijalnog izvestioca Dejvida Mekalistera ponovljena "mnoga kritička zapažanja" iz prošlogodišnjeg izveštaja Evropske komisije o Srbiji kada je reč o borbi protiv korupcije i vladavini prava, a da su neke ocene sada i "pooštrene".

 

"U prvi plan se ističe 'zabrinutost zbog odsustva napretka u borbi protiv korupcije', potreba da se 'pojača primena antikorupcijske strategije', kao i da se dođe do rezultata u vidu optužnica i presuda za korupciju na visokom nivou", navela je Transparentnost.

 

Podseća se da je zahtevom za hitnim usvajanjem Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije kao i za izmenama delova srpskog Krivičnog zakonika o privrednom kriminalu i korupciji, EP pokazao "nezadovoljstvo" izmenama tog akta iz 2016. godine, "izvedenim uz pozivanje na usaglašavanje sa propisima EU".

 

TS je dodala i da su u izveštaju navedeni problemi vezani za korišćenje javnih resursa i položaja u izbornim kampanjama, odsustvo parlamentarne kontrole izvršne vlasti i nedovoljnu podršku Narodne skupštine nezavisnim državnim organima.

 

"Rezolucija ukazuje na to da nezavisnost sudstva nije obezbeđena u praksi i izričito se podseća na to da 'kontroverzni događaji u Savamali', koji nisu bili pomenuti u izveštaju EK iz novembra 2016. godine, nisu razrešeni", stoji u saopštenju.

 

Transparentnost je navela i da izveštaj EK podseća na potrebu izmene Ustava Srbije, "između ostalog i zbog jačanja položaja nezavisnih državnih organa", kao i da konstatuje da "nema napretka u vezi sa slobodom medija niti pune javnosti medijskog vlasništva".

 

Izvor: Beta

Foto: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA