Muižnieks zabrinut zbog posledica presude NIN-u    

Objavljeno : 10.01.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Komesar za ljudska prava Saveta Evrope Nils Muižnieks izrazio je 10. januara zabrinutost zbog mogućih posledica presude nedeljniku NIN po tužbi ministra unutrašnjih poslova Srbije Nebojše Stefanovića. Muižnieks je podsetio da su prema praksi Evropskog suda granice prihvatljive kritike kada je o političarima reč šire nego za privatna lica dodajući da srpsko pravosuđe mora da obezbedi da sudska praksa u slučajima klevete bude u skladu sa praksom tog suda.

 

"Zabrinut sam zbog mogućeg negativnog uticaja koji bi na slobodu medija mogla da ima odluka Višeg suda u Beogradu", prema kojoj nedeljnik NIN kao kaznu treba da plati 300.000 dinara zbog povrede časti i ugleda ministra Stefanovića, naveo je Muižnieks na Fejsbuku.

 

Prema dobro utvrđenoj praksi Evropskog suda, granice prihvatljive kritike su "šire u pogledu političara nego za privatna lica", podsetio je Muižnieks.

 

Srpsko pravosuđe mora da obezbedi da sudska praksa u slučajima klevete bude u skladu sa sudskom praksom Evropskog suda, naveo je komesar.

 

Političari, sa svoje strane, treba da budu otvoreni za javne kritike i da spreče aktivnosti koje mogu imati negativan efekat na slobodu izražavanja, posebno za novinare.

 

Viši sud odredio je da NIN isplati ministru na ime nematerijalne štete 300.000 dinara, kao i troškove postupka zbog toga što je list povredio ugled i čast ministra unutrašnjih poslova objavljivanjem teksta "Nebojša Stefanović: Glavni fantom iz Savamale".

 

Izvor: Beta

Foto: Beta

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike


20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA