Srbija će 2018. dobiti zakon o klimatskim promenama | EurActiv Srbija


EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


Srbija će 2018. dobiti zakon o klimatskim promenama    

Objavljeno : 13.11.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Ministar za zaštitu životne sredine Goran Trivan izjavio je da će Srbija 2018. usvojiti zakon o klimatskim promenama i istakao da će svaka lokalna samouprava morati da ima usvojen akcioni plan koji će precizno uređivati tu oblast. Trivan je rekao i da su klimatske promene najvažniji ekološki problem u svetu i da je uz ograničenje emisije gasova sa efektom staklene bašte, druga najvažnija mera za njihovo ublažavanje pošumljavanje.

 

"Stručnjaci procenjuju da će naša zemlja i region biti među područjima koja će klimatske promene najviše pogoditi", kazao je Trivan novinarima uoči sastanka 10. novembra o klimatskim promenama sa nevladinim organizacijama.

 

On je podsetio da Srbiju unazad nekoliko godina pogađaju vremenske neprilike, kao što su suše i poplave i istakao je da su 2017. i 2016. bile najtoplije godine od kako se meri temperatura u Beogradu.

 

"To nam govori da su klimatske promene na delu i da više nema vremena za čekanje", rekao je Trivan.

 

On je ocenio da su klimatske promene najvažniji ekološki problem na planeti i da je osim ograničenja emisije gasova sa efektom staklene bašte, druga najvažnija mera za njihovo ublažavanje pošumljavanje.

 

"Pošumljavanje je najefikasniji, najjednostavniji i najjeftiniji način borbe protiv klimatskih promena" naglasio je Trivan.

 

On je naveo da će Ministarstvo da se potrudi da naredne godine obezbedi sredstva za pošumljavanje iz budžeta, ali i za druge oblike borbe protiv klimatskih promena.

 

"U Srbiji je trenutno pošumljeno 27% teritorije, a plan je da se do 2040. pošumi više od 40% zemlje", naveo je on.

 

Trivan je izrazio žaljenje što se pošumljavanje sprovodi "ni približnim tempom kojim bi trebalo", zbog čega je za 2018. godinu najavio veliku akciju pošumljavanja na čitavoj teritoriji Srbije, a naročito Vojvodine, gde se trenutno pod šumama nalazi 6% teritorije.

 

Ministar je kazao i da će Srbija u Ujedinjenim nacijama i drugim međunarodnim organizacijama predložiti da pošumljavanje postane jedan od glavnih oblika borbe protiv klimatskih promena, jer je malo zemalja u svetu gde je pošumljavanje organizovano.

 

Kao primer da je pošumljavanje dobar metod on je naveo Beograd koji u poslednjih šest od sedam godina, koliko se bori protiv klimatskih promena, pošumio više od 700 hektara.

 

Trivan je rekao i da je formiranje Ministarstva za zaštitu životne sredine u završnoj fazi i da se još biraju državni sekretari i pomoćnici.

 

Naveo je da je Vlada odobrila prijem još 180 novih ljudi u ministarstvo, od kojih će 100 biti pripravnici kako bi u minimum narednih 20 godina, na najbolji čin upravljali zaštitom životne sredine u Srbiji.

 

Izvor: Beta

Foto: Beta

 Produkcija je deo projekta podrške javnom informisanju koji je sufinansiran iz budžeta Republike Srbije - Ministarstva kulture i informisanja. Izneti stavovi ne predstavljaju nužno stavove organa koji je dodelio sredstva.

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

DRUŠTVENE MREŽE

News Letter

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA