Obrazovanje odraslih      

Objavljeno : 24.11.2010. | Ažurirano : 26.11.2010. Štampa El. pošta bookmark
 

Zakon o obrazovanju odraslih, čije je usvajanje najavljivano prošle godine, još se nije našao pred Vladom Srbije. Taj akt je deo reforme sistema obrazovanja koji bi trebalo da definiše mogućnosti obrazovanja i učenja odraslih i tako odgovori na potrebe tržišta rada, stvarajući resurse za modernizaciju i ubrzani razvoj Srbije.

 

Razlika između potražnje za kvalifikovanom radnom snagom i ponude na tržištu rada u Srbiji prepreka je razvoju privrede i uvođenju stranih direktnih investicija u zemlju. Na takvo stanje na tržištu rada u Srbiji ukazala je i Evropska komisija u Izveštaju o napretku Srbije u procesu evrointegracije za 2010. godinu.

 

Vlada Srbije usvojila je Strategiju obrazovanja odraslih krajem 2006. godine, a Akcioni plan za njeno sprovođenje trebalo je da bude usvojen do kraja aprila 2007. godine. Međutim, on je usvojen dve godine kasnije. U isto vreme krenulo se u izradu Nacrta zakona o obrazovanju odraslih koji je najavljivan do kraja 2009. godine. Oformljena je i radna grupa za izradu Nacrta zakona, organizovano je više savetovanja, konferencija i sastanaka na tu temu. Zakon, međutim, do danas Vlada nije predložila parlamentu na usvajanje.

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partneri

Elektroprivreda Srbije
luxemburg mali
Fond za otvoreno drustvo Srbija
CAN Europe

18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
18.05.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
25.05.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA