Dosijei      

Objavljeno : 17.09.2010. | Ažurirano : 15.10.2010. Štampa El. pošta bookmark
 

Građani, predstavnici organizacija koje deluju u Srbiji i njihovi pravni naslednici još nemaju pristup podacima koje su o njima vodile službe bezbednosti. Zakon o otvaranju tajnih dosijea koji je 2004. godine predložio Srpski pokret obnove (SPO), nije imao podršku nijedne vlade do sada. Mogućnost da građani vide dosijea - zbirke podataka koje su o njima vodile tajne službe, deo je ostvarivanja njihovih ljudskih prava - jednog od ključnih kriterijuma na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

 

Pitanje otvaranja dosijea ponovo je pokrenuto u javnosti početkom septembra ove godine, pošto je vladajuća Demokratska stranka (DS) iskazala volju da se usvoji zakon koji bi to regulisao. Najavljeno je da će zakonski predlog SPO-a biti osnova za kreiranje predloga zakona o otvaranju tajnih dosijea, koji bi mogao da bude usvojen u parlamentu do kraja godine.

 

Jedan od važnih elemenata zakona koji je predložio SPO je uspostavljanje nezavisne komisije od koje će građanin moći da zatraži uvid u svoj dosije. Građanin bi imao pravo da uzme dosije ili da zatraži njegovo uništavanje u ličnom prisustvu.

 

Uz DS i SPO, predlog da se usvoji zakon o otvaranju tajnih dosijea podržavaju i G17 plus, Socijalistička partija Srbije (SPS), kao i opoziciona Liberalno demokratska partija (LDP). Osim stranaka, i Bezbednosno-informativna agencija (BIA) je javno izrazila saglasnost da se građanima zakonski omogući uvid u podatke koje su o njima prikupljale službe.

 

Inicijator otvaranja dosijea, lider SPO Vuk Drašković smatra da će otvaranje dosijea pomoći rasvetljavanju zločina počinjenih za vreme vladavine Slobodana Miloševića, kao i imena ljudi koji su bili saradnici tajnih službi.

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partneri

Elektroprivreda Srbije
luxemburg mali
Fond za otvoreno drustvo Srbija
CAN Europe

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA