Dosijei      

Objavljeno : 17.09.2010. | Ažurirano : 15.10.2010. Štampa El. pošta bookmark
 

Građani, predstavnici organizacija koje deluju u Srbiji i njihovi pravni naslednici još nemaju pristup podacima koje su o njima vodile službe bezbednosti. Zakon o otvaranju tajnih dosijea koji je 2004. godine predložio Srpski pokret obnove (SPO), nije imao podršku nijedne vlade do sada. Mogućnost da građani vide dosijea - zbirke podataka koje su o njima vodile tajne službe, deo je ostvarivanja njihovih ljudskih prava - jednog od ključnih kriterijuma na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji.

 

Pitanje otvaranja dosijea ponovo je pokrenuto u javnosti početkom septembra ove godine, pošto je vladajuća Demokratska stranka (DS) iskazala volju da se usvoji zakon koji bi to regulisao. Najavljeno je da će zakonski predlog SPO-a biti osnova za kreiranje predloga zakona o otvaranju tajnih dosijea, koji bi mogao da bude usvojen u parlamentu do kraja godine.

 

Jedan od važnih elemenata zakona koji je predložio SPO je uspostavljanje nezavisne komisije od koje će građanin moći da zatraži uvid u svoj dosije. Građanin bi imao pravo da uzme dosije ili da zatraži njegovo uništavanje u ličnom prisustvu.

 

Uz DS i SPO, predlog da se usvoji zakon o otvaranju tajnih dosijea podržavaju i G17 plus, Socijalistička partija Srbije (SPS), kao i opoziciona Liberalno demokratska partija (LDP). Osim stranaka, i Bezbednosno-informativna agencija (BIA) je javno izrazila saglasnost da se građanima zakonski omogući uvid u podatke koje su o njima prikupljale službe.

 

Inicijator otvaranja dosijea, lider SPO Vuk Drašković smatra da će otvaranje dosijea pomoći rasvetljavanju zločina počinjenih za vreme vladavine Slobodana Miloševića, kao i imena ljudi koji su bili saradnici tajnih službi.

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partneri

Elektroprivreda Srbije
luxemburg mali
Argus
Fond za otvoreno drustvo Srbija
CAN Europe
Jedan stepen Srbija

20.11.2015, Beograd
Organizator: Privredna komora Srbije, Grupacija veledrogerija i NALED

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Ivan Cvejić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA