EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


 

Krađa dozvola za zagađenje ugljen-dioksidom u EU      

Objavljeno : 20.01.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Trgovina dozvolama za zagađenje ugljen-dioksidom (CO2) obustavljena je u Evropskoj uniji zbog krađe i preprodaje dozvola, saopštila je u sredu (19. januara) Evropska komisija. Evropska unija dodeljuje velikim industrijskim postrojenjima dozvole za ispuštanje ugljen-dioksida, koji podstiče klimatske promene, a ukoliko ne iskoriste dozvoljenu količinu preduzeća dozvole mogu prodavati manje ekološkim firmama. Za sada se ne zna vrednost nestalih dozvola.

 

Trgovina će biti obustavljena do 26. januara u 19 časova.

 

Zabrani je prethodio napad hakera na registre kvota za zagađenje ugljen-dioksidom u Austriji, Grčkoj, Češkoj, Poljskoj i Estoniji. Tržište na kome se odmah trguje robom zatvorila je i Francuska zbog problema da uoči koja su prava ukradena.

 

"Hakeri su uspeli da probiju zaštitu registara i ukradu prava, koja su odmah prodali", navodi se u saopštenju. Ukradena prava Češke vredna su 7 miliona evra.  "Napadi su usklađeni. Trajali su nekolio dana, a cilj je bila krađa radi preprodaje na 'spot' tržištu, na kojem se transakcije odmah odvijaju", saopštila je Evropska komisija.

Background

Tržište razmene kvota ugljen-dioksida u industriji jedan je od mehanizama Protokola iz Kjota za smanjivanje zagađenja ugljen-dioksidom, gasom sa efektom staklene bašte.

 

Evropska unija od 2005. velikim industrijskim postrojenjima odobrava ispuštanje određene količine ugljen-dioksida. Ta količina beleži se u registrima. Preduzeća koja ne iskoriste dodeljene količine, mogu ih prodavati onima kojima nedostaju. Preduzeća za sada ne plaćaju kvote koje im EU dodeljuje, već samo dodatne koje kupuju na tržištu. Od 2013. plaćaće i kvote od EU. Sistem kvota za zagađenje za sada se primenjuje na oko 10.000 velikih preduzeća.

 

Svetsko tržište ugljen-diokisada procenjuje se na 92 milijardi evra.

 

Protokol iz Kjota razvijenim zemljama nameće smanjenje zagađenja ugljen-dioksidom u određenom procentu u odnosu na 1990. godinu.

 

 

Komisija očekuje da će tokom sedmodnevnog prekida trgovine zemlje članice moći da preduzmu neophodne mere za obezbeđivanje registara.

 

Ovo nije prvi napad na evropskom tržištu ugljen-dioksida. Vlasnici kvota u februaru 2010. su dobili elektronske poruke u kojima su od njih tražene šifre za registre, što je hakerska tehnika koja se naziva "fišing" (phishing). Napadi su izazvali paniku i 13 zemalja je prekinulo trgovinu.

 

Tržište ugljen-dioksida je 2008. i 2009. bilo predmet ogromne pronevere poreza na dodatu vrednost, koju je organizacija za policijsku saradnju Europol procenila na pet milijardi evra.

 

Visoki zvaničnik EU za klimu Jos Delbeke kazao je da je "pomalo ostao bez teksta" zbog nebrige pojedinih zemalja. "Kucali smo na vrata velikog broja zemalja članica i upozoravali ih na tu opasnost. Izgleda da polovina njih nije ozbiljno shvatila našu poruku", dodao je on. "Naredne sedmice kada tržište neće raditi, pitaćemo zemlje članice jednu po jednu šta su učinile da se zaštite od napada i krađa. Moramo da popravimo sistem", kazao je on.

 

Delbeke je rekao da je još isuviše rano za procenu vrednosti nestalih dozvola jer je istraga u toku.

 

On je istakao da će tržište ugljen-dioksida u 2013. dobiti bezbedniji centralizovani registar.

 

Izvor: EurActiv.com i AFP

Linkovi

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali
CAN Europe

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA