EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


 

Novi poziv za izgradnju mini hidroelektrana      

Objavljeno : 30.12.2013. Štampa El. pošta bookmark
 

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine objavilo je 30. decembra drugi javni poziv za dodelu 143 lokacije za izgradnju malih hidroelektrana, ukupne instalisane snage 57 megavata. Ponuđene lokacije se nalaze u 20 lokalnih samouprava u Srbiji, a najviše na teritoriji Vranja, Krupnja, Čajetine i Knjaževca. Ministarstvo energetike je saopštilo i da su ponuđene samo lokacije koje su u potpunosti spremne za izgradnju, a potencijalni investitor će moći da se prijavi za najviše 10 lokacija. Prvi javni poziv za izgradnju mini hidroelektrana na 317 lokacija objavljen je u februaru 2013. i na njega se javilo više od 1.400 investitora.

 

Ukupna instalisana snaga mini hidroelektrana koji se mogu graditi na ponuđenim lokacijama je 57 megavata, a vrednost investicija je oko 130 miliona evra.

 

Najviše lokacija nalazi se na teritoriji Vranja (22), Krupnja (13), Čajetine (13) i Knjaževca (12).

 

Potencijalnim investitorima ponuđene su samo lokacije koje su u potpunosti spremne za izgradnju, bez izdatih obavezujućih dokumenata kao što vodni akti, energetske dozvole ili saglasnosti, lokacijske ili građevinske dozvole.

 

"U odnosu na prethodni javni poziv uvedene su i određene novine koje će omogućiti da se kvalitenije sagledaju potencijalni investitori i olakša pribavljanje dokumentacije za dobijanje energetske dozvole, odnosno saglasnosti i otpočinjanje izgradnje, navelo je Ministarstvo energetike.

 

Obavezan deo prijave je kratak elaborat za svaku lokaciju, kojim investitor pokazuje da je zaista obišao lokaciju za koju je zainteresovan, kao i prezentacija kompanije koja se prijavljuje.

 

Potencijalni investitor će moći da se prijavi za najviše 10 lokacija, a rok za podnošenje potrebne dokumentacije za dobijanje energetske dozvole je produžen sa šest na 12 meseci. Rok za podnošenje prijava je 60 dana, odnosno do kraja februara 2014. godine, a plan je da se memorandumi za svaku lokaciju potpišu do kraja maja 2014. godine.

 

Detaljne informacije o javnom pozivu i formulari za prijavljivanje nalaze se na sajtu Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.

 

To ministarstvo je 19. februara ove godine objavilo javni poziv za dodelu saglasnosti i energetskih dozvola za izgradnju mini hidroelektrana na 317 lokacija u 17 opština i gradova.

 

Na taj poziv se javilo 173 domaćih i stranih investitora, koji su podneli ukupno 1.464 prijave.

 

Izvor: Beta

Foto: sxc.hu

Linkovi

Vlada Srbije


Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine: Javni poziv MHE2

 

Ministarstvo energetike, razvoja i zaštite životne sredine: Spisak lokacija, spisak sa kontakt osobama jedinica lokalne samouprave i obrazac za drugi javni poziv

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali
CAN Europe

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA