EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


 

Ostrva jeftinija nego što se misli      

Objavljeno : 17.08.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Svetom je nedavno odjeknula vest da je za 60 miliona evra prodato sejšelsko ostrvo Aros, koje je nekada pripadalo francuskoj milijarderki Lilijan Betankur (Lilliane Bettencourt). Međutim, taj iznos nije reprezentativan. Ostrva su, tvrde prodavci, uglavnom mnogo pristupačnija, a jedna od idealnih lokacija za njihovu kupovinu je Grčka.


Jedna od najvećih agencija za prodaju privatnih ostrva, Prajvat ajlands onlajn (Private Islands Online), sa sedištem u Torontu, ima katalog 550 ostrva u celom svetu i može se pohvaliti sa 20-ak prodaja godišnje.

 

Najjeftinije je malo ostrvo, površine 3.000 metara kvadratnih, u panamskom jezeru Gatun, koje je na ponudi za 30.000 dolara (24.346 evra). Na drugom kraju skale - grčko ostrvo Patroklos u Mediteranu, površine 320 hektara, 50-ak kilometara udaljeno od Atine, koje se može pazariti za 180 miliona evra.

U Hrvatskoj su na ponudi četiri ostrva, jedno na Plitvičkim jezerima, na kojem izgradnja nije dozvoljena, za 350.000 evra, i tri na moru, u rasponu od pola miliona do pet miliona evra.

 

Od evropskih zemalja, nude se i ostrva u Nemačkoj, Italiji, Irskoj, Finskoj, Estoniji, Francuskoj, Norveškoj, Poljskoj, Portugaliji, Španiji, Švedskoj, Turskoj i Škotskoj.

 

"Klijenti su raznoliki - glumice, princeze, ali i 'normalan' svet. Nedavno smo prodali ostrvo u Ontariju, sa malom kućom, jednom vaspitaču za 250.000 dolara (203.000 evra)", rekao je generalni direktor kompanije Kris Krolov (Chris Krolow), koji je i osnovao ovu agenciju pre 13 godina.

 

Prema njegovim rečima, tri kriterijuma koje mora da ispuni "kvalitetno" ostrvo su topla klima, stabilno političko kruženje i mogućnost da se zaista kupi ostrvo, a ne samo pravo na korišćenje. "Bahami, Belize ili Panama su savršena mesta", ocenio je on.

Međutim, treba izbegavati neprijatna iznenađenja. "Mnogi su kupili ostrva u morima Hondurasa ili Belizea, ali su zaboravil da tamo ima pirata, da je vlažnost neverovatna, da ima miliona komaraca, kao i bolesti poput denge i zmija", upozorio je još 2010. godine Farhad Vladi, generalni direktor druge velike kompanije za prodaju ostrva, sa sedištem u Hamburgu. Vladi smatra da Severna Amerika i Evropa u tom pogledu pružaju znatno stabilniju "političku i zdravstvenu situaciju".

Mesto iz snova - Grčka

Grčka ostrva su najčešće dobro opremljena i imaju idealnu klimu. Zbog toga su posebno tražena.

Predstavnik agencije Demer de Gres (Demeures de Grece) Nikolas Mugni rekao je da na grčkom tržištu ima između 60 i 70 ostrva, ali da nije moguće graditi na svima njima. Time se, po njegovim rečima, tržište ograničava na 10-ak ostrva.

U njegovom katalogu najjeftinije je ostrvo za tri miliona evra, "na kojem se može graditi ali je na zabačenom mestu". Najviša je cena od 45 miliona evra za znatno veće ostrvo, "koje je pogodnije za razvoj turizma".

"Tržište je malo, nema mnogo potencijalnih klijenata", rekao je Mugni, dodavši da uglavnom radi sa poslovnim ljudima.

Jedno ostrvo je prodao 2009. godine za pet miliona evra. Ove godine, kako je naveo, jedan francuski klijent bi mogao da "padne" na ostrvo u vlasništvu jednog grčkog aristokrate, od šest hektara, na koje su nekada, mada bezuspešno, "bacili oko" i članovi Bitlsa (Beatles). Početna cena je 18 miliona evra, a "cenkanje" je moguće.


Cene na francuskom tržištu, koje se uglavnom svodi na ostrva u Bretanji, na severnom delu atlantske obale, dosta su niže. U departmanu Morbian za ostrva između jednog i pet hektara ugovara se cena između 1,5 i 3,5 miliona evra, naveo je nezavisni stručnjak za nekretnine ovog regiona. On je naveo da je u Bretanji samo 15-ak ostrva privatizovano, što ograničava tržište na "jednu transakciju svake dve ili tri godine".

"Treba napraviti razliku između naših kupaca i onih kakve možemo sresti na Pacifiku ili Antilima. Ovde se ljudi ne razmeću. Reč je o kupcima koji su vezani za region, to su diskretni ljudi, nije im cilj da se 'pokažu'", naveo je on. Kako je dodao, među kupcima ima "nekoliko političara i političarki", "velikih privrednika" i jedan "filmski producent".

Izvor: AFP

Foto: Demeures de Grece

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali
CAN Europe

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA