EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


 

Obuka preduzetnika u okviru Programa ranog razvoja      

Objavljeno : 12.07.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Fond za inovacionu delatnostU okviru inicijative za podizanje kapaciteta preduzeća, Fond za inovacionu delatnost je organizovao četvorodnevnu intenzivnu obuku za 14 srpskih start-up kompanija, koja je održana u periodu od 11. do 14. jula 2012. godine. Ova radionica, podržana od strane međunarodnih eksperata, sastavni je deo podrške koju Fond za inovacionu delatnost pruža preduzetnicima kroz Program ranog razvoja. Namenjana je menadžmentu kompanija u cilju unapređenja sposobnosti u izgradnji poslovanja i privlačenju budućih investicija.


Jedanaest od četrnaest prisutnih kompanija dobilo je finansiranje u visini do 80.000 evra u aprilu ove godine za svoje inovativne projekte u okviru prvog javnog poziva za Program ranog razvoja Fonda za inovacionu delatnost. Program je namenjen mladim kompanijama u ranoj fazi razvoja. Ostali učesnici obuke su kompanije koje su ušle u uži izbor javnog poziva i zainteresovane su da unaprede svoje sposobnosti.

 

"Četvorodnevna obuka za kompanije Fonda za inovacionu delatnost održava se u skladu sa najboljom međunarodnom praksom i pomaže srpskim start-up kompanijama da razumeju osnove izgradnje visokotehnoloških kompanija". rekla je dr Ljiljana Kundaković, v.d. direktora Fonda za inovacionu delatnost. Ona je dodala: "Ova obuka, takođe pruža priliku ovim preduzetnicima da vežbaju predstavljanje svojih kompanija ka investitorima, razmenjuju ideje u razgovorima jedan na jedan kako sa stručnjacima tako i sa ostalim učesnicima".

 

Vodeći međunarodni eksperti sproveli su interaktivnu obuku o stvaranju i upravljanju inovativnim start-up kompanijama, razvoju i finansiranju komercijalizacije novih tehnologija, razvoju poslovnog plana, dizajnu proizvoda i zaštiti intelektualne svojine.

 

Donal O’Konel, profesor na Imperijal Koledžu u Londonu, i nekadašnji potpredsednik za istraživanje i razvoj kompanije Nokia, govorio je o izazovima kreiranja novih preduzeća, i analizi poslovnih mogućnosti, razvoju proizvoda i komercijalizaciji, kao i o izgradnji uspešnog tima za upravljanjem procesom poslovanja.

 

Ulrih Bas, ekspert u oblasti evaluacije inovacija i patentiranja, sa dugogodišnjim iskustvom u tehnološkim kompanijama u Nemačkoj, govorio je o zaštiti i upravljanju intelektualnom svojinom, kao i pravnim aspekatima intelektualne svojine i pisanju patenta.

 

Gabor Barania, izvršni direktor investicionog fonda QualyPlan Kft. i ekspert u oblasti međunarodnog preduzetničkog finansiranja i rizičnog kapitala, predstavio je kompanijama moguće privatne izvore finansiranja i ulogu fondova rizičnog kapitala u razvoju visokotehnoloških kompanija. On je kompanijama objasnio i proces evaluacije kompanija od strane investitora, uključujući i pravne aspekte investicija i upravljanje razvojem kompanije.

 

Strateški savetnik Fonda za inovacionu delatnost dr Šuki Glajtman iz Izraela i operativni savetnik Fonda za inovacionu delatnonst Fransis M. Skrobiczevski iz SAD-a, dali su svoj doprinos tokom diskusije i razmenili svoja iskustva sa menadžmentom kompanija.

 

Ova obuka je sastavni deo Projekta podrške inovacijama u Srbiji koji se finansira iz donacije od 8.4 miliona evra pretpristupnih fondova Evropske Unije i sprovodi u saradnji sa Svetskom bankom. Tim Fonda za inovacionu delatnost će nastaviti da radi sa predstavnicima start-up kompanija na identifikaciji njihovih specifičnih potreba.

 

Zа dodаtne informаcije kontаktirаti Lenku Žilić-Arsić na imejl lenka.zilic@inovacionifond.rs ili telefon +381628004665


Kompanije koje su dobile finansijska sredstva u okviru prvog Javnog poziva za Program ranog razvoja (do 80.000 EUR) su: Adecom Group d.o.o. iz Pančeva, Angros d.o.o. iz Trstenika, Axon-Inteligentni sistemi d.o.o. iz Novog Sada, Cardio Solutions d.o.o. iz Beograda, DNET Inovacioni Centar za Informacione Tehnologije d.o.o. iz Novog Sada, Euro Heat d.o.o. iz Kragujevca, Fastro d.o.o. iz Beograda, iStreetlight d.o.o iz Beograda, Matop d.o.o. iz Topole, Strawberry energy d.o.o. iz Beograda i Techno Foam d.o.o. iz Starih Banovaca. (http://www.inovacionifond.rs/prr-finansirani-projekti/)


O Fondu za inovacione delatnosti (FID): Fond za inovacionu delatnost osnovan je Zakonom o inovacionoj delatnosti kako bi obezbedio sredstava za finansiranje inovacione delatnosti, prvenstveno kroz saradnju sa međunarodnim finansijskim institucijama, organizacijama, donatorima i privatnim sektorom. Namera Fonda je da se različitim finansijskim instrumentima doprinese sveukupnom razvoju inovacione delatnosti, posebno putem osnivanja novih i jačanja postojećih kompanija, boljim pozicioniranjem srpskih inovativnih preduzeća na tržištima rizičnog kapitala, kao i promovisanjem veza između istraživanja, tehnološkog razvoja i privrede. (www.innovationfund.rs)

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali
CAN Europe

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA