EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


 

Cena struje u Nemačkoj i do 30% viša do 2020?      

Objavljeno : 03.07.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Kompanija Vatenfal Evropa (Vatenfall Europe), četvrti proizvođač električne energije u Nemačkoj, procenjuje da će se cena struje u Nemačkoj do 2020. povećati za 30% u odnosu na sadašnju. Razlog za to je planirano povećanje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora energije nakon odluke nemačkih vlasti da zatvore nuklearne centrale do 2022. i neophodna ulaganja u prenosnu mrežu koju takav prelazak nameće.

 

"Računi za struju pojedinačnih potrošača biće verovatno 30% veći u 2020", rekao je Tuomo Hataka (Hatakka), direktor Vatenfala Evropa, filijale šveskog Vatenfala. On je za nemački dnevnik Frankfurter algemajne cajtung (Frankfurter Allgemeine Zeitung) rekao da se, međutim, cena na velikoprodajnom tržištu neće bitnije povećati.

 

Prema podacima evropskog statističkog zavoda Eurostat, struja u Nemačkoj je u drugoj polovini 2011. koštala 25,3 evra na 100 kilovat časova, što je, osim u Danskoj gde je koštala 29,8 evra, najviša cena struje u EU.To ne znači da su budžeti domaćinstava u Danskoj i Nemačkoj najviše opterećeni računima za struju u odnosu one u drugim članicama EU, s obzirom na standard i plate u tim zemljama.

 

Nemačka domaćinstva moraće da podnesu teret ubrzanog prelaska na proizvodnju iz obnovljih izvora energije koja je delimično subvencionisana, kao i ulaganja u razvoj prenosne mreže koje prelazak na zelenu energiju nameće. Nemačka planira da poveća udeo energije iz obnovljivih izvora kao zamenu za struju proizvedenu u nuklearnim centralama koje je odlučila da zatvori do 2022.

Background

 

Vatenfal Evropa planira da podnese žalbu nemačkom Ustavnom sudu zbog odluke vlasti da zatvore nuklearne centrale, kao što su to uradila i druga dva vodeća proizvođača struje u Nemačkoj, EON i RWE.

 

Kao i njegovi konkrenti RWE, EnBW i EON, Vatenfal je morao da zatvori neke nuklearne reaktore već nakon nesreće u japanskoj centrali Fukušima u martu 2011, a ostatak postrojenja bi trebalo da postepeno zatvori do 2022. EON, vodeći prozvođač struje u Nemačkoj, procenjuje štetu od zatvaranja nuklearnih centrala na 8 milijardi evra.

 

"Ako je to potrebno da dobijemo odgovarajuću naknadu, onda ćemo podneti žalbu", rekao je Hataka. On je rekao da ta kompanija ne osporava odluku o zatvaranju rekatora već da u tome učestvuje, ali da očekuje pravednu naknadu zbog štete koju trpi.

 

Odluka da se postepeno zatvore nuklearne centrale i podstakne proizvodnja iz obnovljivih izvora energije predstavlja izazov za nemački energetski sistem. Stručnjaci upozoravaju da će verovatno do 2020. doći do manjka energije zbog nedostatka u proizvodnim kapacitetima, a poseban izazov predstavlja razvoj prenosne mreže.

 

Ta mreža u Nemačkoj mora da se značajno proširi kako bi se obezbedio transport struje proizvodene iz energije sunca i vetra koja treba da, bar delom, zameni energiju iz nuklearnih centrala. U okviru postojeće mreže nisu dovoljno povezani sever koji je centar proizvodnje struje iz energije vetra, i jug zemlje. Na jugu i zapadu, kao industrijski najrazvijenim delovima zemlje, vlada najveća potražnja.

 

Za širenje električne mreže u Nemačkoj biće, prema procenama, potrebno 20 milijardi evra u narednih 10 godina.

 

Izvor: AFP i EurActiv.rs

Foto: sxc.hu

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali
CAN Europe

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA