EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


 

Neiskorišćeno otpadno ulje u Srbiji      

Objavljeno : 03.07.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

U Srbiji se, prema procenama, godišnje proizvede oko 16 litara jestivog ulja po stanovniku, odnosno oko 10.000 tona. Nakon upotrebe se prikupi i preradi manje od 1%, rečeno je 3. jula na skupu o tretmanu otpadnih jestivih ulja u Privrednoj komori Srbije (PKS). Otpadno ulje se, kako je navedeno, uglavnom izvozi u Austriju, gde se prodaje kao kvalitetna sirovina za proizvodnju biodizela.


"To je, pored ostalog, posledica manje sakupljačke mreže otpadnog jestivog ulja od kapaciteta za njegovu preradu", rekao je na skupu savetnik za ekologiju predsednika PKS Siniša Mitrović.

On je podsetio da su Zakonom o upravljanju otpadom predviđene kazne za preduzeća i preduzetnike koji na nepropisan način tretiraju otpadna jestiva ulja od 250.000 do milion dinara, odnosno od 25.000 do 50.000 dinara za odgovorna lica.

Prema njegovim rečima, iz Srbije se otpadno jestivo ulje i izvozi, uglavnom u Austriju gde košta oko 500 evra po toni, jer je kvalitetna sirovina za proizvodnju biodizela.

Mitrović smatra da bi i u Srbiji trebalo povećati procenat proizvodnje biodizela od otpadnog jestivog ulja, koji bi mogla da koriste gradska saobraćajna ili komunalna preduzeća, poput onih u Beogradu i Somboru.

"Novi zakon o javnim nabavkama, koji će imati i kategoriju 'zelenih javnih nabavki', trebalo bi da značajno unapredi ovaj proces", kazao je on i naglasio da je važno zakonskom regulativom podsticati jačanje kapaciteta reciklažne industrije.

Šefica Odseka za upravljanje komunalnim i posebnim tokovima otpada Radmila Šerović kazala je da je u Srbiji do sada izdato 35 dozvola za sakupljanje i transport otpadnog jestivog ulja, od čega je pet registrovano i za tretman tih ulja.

Ona je podsetila na obavezu propisnog zbrinjavanja otpadnih jestivih ulja, prema Zakonu o upravljanju otpadom, svih javnih preduzeća, kompanija, ustanova, preduzetnika koji dnevno proizvode više od 50 obroka. Prema njenim rečima, do sada nije bilo prijava inspekciji za kršenje zakona u oblasti zbrinjavanja otpadnih jestivih ulja.

Šerovićeva je kazala i da je do sada u Srbiji izdato 906 dozvola za upravljanje svim tokovima otpada i izrazila očekivanje da će do kraja 2012. biti izdato više od 1.000 dozvola.

 

"Sistem upravljanja tokovima otpada u Srbiji je uspostavljen i u stalnom je usponu", rekla je ona.

Sekretar Odbora za zaštitu životne sredine i održivog razvoja PKS Dušan Stokić podsetio je da su analize pokazale da 13 odsto preduzeća u Srbiji, uglavnom malih i srednjih, ima poteškoća sa primenom zakona iz oblasti zaštite životne sredine.

Izvor: Beta

Foto: Wikimedia Commons

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali
CAN Europe

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA