EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


 

Uspešan let aviona na solarni pogon      

Objavljeno : 22.06.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Avion na solarni pogon Solarni impuls uspešno je okončao svoju misiju u okviru prvog intekontinentalnog leta, pošto je u noći između 21. i 22. juna sleteo u Uarzazate, na jugu Maroka. Razdaljinu od više od 600 kilometara između Rabata i tog grada, koji treba da postane centar razvoja obnovljivih izvora energije u Maroku, preleteo je za 17 i po sati. To je, kako su saopštili organizatori, bila najteža deonica do sada zbog tople i suve pustinjske klime i jakih vetrova.

 

Reč je o drugom pokušaju da avion koji uopšte ne koristi gorivo stigne u Uarzazate. Avion je morao da se 13. juna na pola puta vrati u Rabat zbog jakih vetrova. Avion je sada leteo prvo u pravcu Kazablanke, zatim se zaputio nazad ka Marakešu, izbegavajući planinu Atlas, da bi potpom leteo iznad pustinje. Razdaljinu od 683 kilometara preleteo je za 17 i po sati.

 

Za letelicu je bio izazov let po suvoj i toploj klimi, u oblasti u kojoj su česte grmljavine, snažni vetrovi i termalne struje koje mogu biti pogubne po ovakav avion. "Ovo je najteži let pošto nije bilo lako naći odgovarajuću visinu kako bi se izbegle turbulencije, napunile baterije i izbegle niske temperature", rekao je pilot, Švajcarac Andre Boršeberg (Borschberg). On je ipak dodao da je let bio fantastičan.

 

Solarne ćelije, ugrađene u krila od ugljenih vlakana, snabdevaju četiri električna motora energijom i pune baterije od litijumskog polimera tokom dana, omogućujući time avionu da leti i tokom noći. Snaga svakog motora je 10 konjskih snaga, a na ogromnim krilima nalazi se 12.000 fotonaponskih ćelija. Raspon krila solarnog aviona je 63,4 metara, kao kod erbasa A340 (Airbus), ali je težak samo 1.600 kilograma, što je težina automobila prosečne veličine.

 

Solarni impuls je poleteo 24. maja iz Pajerna, u Švajcarskoj, za Rabat, gde je sleteo 5. juna, pošto se prethodno zaustavio u Madridu. Poslednja etapa je bio let za Uarzazate.

 

Let u taj grad na jugu Maroka je imao simboličan značaj, a namera organizatora je bila da podrži napore marokanskih vlasti da ulažu u obnovljive izvore energije. Solarni impuls je sleteo blizu mesta gde prema planu marokanskih vlasit treba da bude izgrađena prva termo-solarna elektrana.

 

Marokanska agencija za solarnu energiju bi trebalo da saopšti ime međunarodnog konzorcijuma koji je pobedio na tenderu za izgradnju prve faze solarne centrale u Uarzazateu kapaciteta 160 megavata (MW). Ti kapaciteti bi do 2015. trebalo da se povećaju na 500 MW, a njihova izgradnja je deo plana Maroka da poveća udeo obnovljvih izvora energije na 42% za manje od 10 godina.

 

Maroko koji praktično uvozi svu energiju namerava da iskoristi svoj potencijal u obnovljivim izvorima energije koji ima zahvaljujući geografskom položju, pošto se prostire od Sredozemnog mora do Atlantika, kao i veliki broj sunčanih dana.

 

Izvor: AFP

Foto: Solar Impuls/Jean Revillard

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali
CAN Europe

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA