EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


 

Nova mala hidroelektrana kod Vranja      

Objavljeno : 26.04.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Elektroprivreda Srbije

 

Mala hidroelektrana (HE) "Prvonek" na vodoprivrednoj akumulaciji u blizini Vranja 25. aprila je svečano počela sa radom. Gradnju ove male HE, vrednu 1,6 miliona evra, Elektroprivreda Srbije je finansirala samostalno. "Prvonek" ima dva agregata snage od 110 i 800 kVA, a godišnje će proizvoditi 2,5 do tri miliona kWh, sa pravom na povlašćenu, "feed in" tarifu. Mala HE je izgrađena na vodoprivrednoj akumulaciji za snabdevanje grada Vranja, a sama brana "Prvonek" ključni je objekat budućeg regionalnog vodoprivrednog sistema na jugu Srbije.

 

"Treba da budemo ponosni na to da su celokupan posao uradila domaća preduzeća, od projektovanja, izrade opreme i izgradnje objekata, do primopredajnih ispitivanja i puštanja u pogon", rekao je Dragomir Marković, generalni direktor EPS-a. "EPS je prepoznao značaj obnovljivih izvora i nedavno je registrovano naše 12. privredno društvo 'EPS Obnovljivi izvori', koje će se baviti tom oblašću".

 

Marković je naglasio da će EPS narednih meseci raditi na projektu modernizacije postojećih i gradnje novih malih HE, za koji je obezbeđeno 45 miliona evra kredita od Evropske banke za obnovu i razvoj. Plan je da se u prvoj fazi obnovi 15 postojećih i sagradi sedam novih malih HE. Generalni direktor EPS-a je podsetio na druge projekte koji koriste obnovljive izvore energije, kao što su gradnja vetroparka u Kostolcu, početne snage 30 megavata, solarna elektrana na Zlatiboru, a razmatraju se i modeli za korišćenje komunalnog otpada za proizvodnju energije.

 

Savetnik premijera za energetiku prof. dr Petar Škundrić je na svečanom otvaranju "Prvoneka" istakao da je ostvarena jedna od ideja razvoja obnovljivih izvora energije, te da je gradnja ove male HE jedan od koraka u započetim velikim investicijama u energetici. On je podsetio da je EPS jedan od najvećih investitora i jedna od najboljih kompanija u Srbiji, te da je energetski sektor jedini zabeležio rast i nije bilo pada zapošljavanja u vreme krize.

 

"Električna energija proizvedena u 'Prvoneku' je simbol svetlosti koja se ne gasi, simbol puta Nikole Tesle, koji je započeo razvoj najplemenitijeg vida energije", rekao je Škundrić.

 

Gradonačelnik Vranja Miroljub Stojčić se zahvalio EPS-u, projektantima i izvođačima radova i svima koji su u najtežim vremenskim prilikama radili na tome da mala HE "Prvonek" bude završena.

 

"Ova mala HE mnogo znači građanima Vranja i želim da EPS nastavi da gradi male HE i u drugim opštinama u Srbiji i da na što bolji način nastavi sa primenom iskustva stečenog na gradnji 'Prvoneka'", objasnio je gradonačelnik Vranja.

 

Svečanom otvaranju male HE "Prvonek" prisustvovali su i Dušan Mrakić, državni sekretar Ministarstva infrastrukture i energetike, Dejan Divac, direktor Zavoda za brane i hidrotehniku Instituta "Jaroslav Černi", predstavnici poslovodstva EPS-a, "Jugoistoka", "Elektrodistribucije Vranje", lokalnih komunalnih preduzeća i predstavnici subotičkog "ATB Severa", firme "Metalac kompani" iz Kuršumlije, "Andino pauer inženjeringa" i beogradske "Hidrotehnike–hidroenergetike".

 

Izvor i foto: EPS

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali
CAN Europe

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA