EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


 

Poziv za zaštitu od nuklearnih i hemijskih rizika      

Objavljeno : 15.03.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Međuregionalni institut UN za istraživanje kriminaliteta i pravdu (UNICRI) i Evropska komisija otvaraju poziv za predloge projekata za centre za izuzetnost u ublažavanju hemijskih, bioloških, radioloških i nuklearnih rizika (CBRN). Ovu inicijativu EU sprovode UNICRI i Zajednički istraživački centar (JRC) Evropske komisije. Cilj centara za izuzetnost je da ublaže rizik povezan sa hemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim materijalom stvaranjem međunarodnih, regionalnih i državnih mreža za unapređenje politika i sposobnosti za prevenciju namernih, slučajnih i prirodnih nesreća.

 


Inicijativa centara za izuzetnost organizovana je oko raznih regionalnih projekata za promovisanje i jačanje državnih politika u o hemijskom, biološkom, radiološkom i nuklearnom materijalu. Projektima je predviđena razmena potencijala, najboljih praksi i smernica u toj oblasti. Zemlje učesnice u inicijativi za centre za izuzetnost imaće koristi budući da će njihove politike o hemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim materijalom biti poboljšane i postaće članovi sve veće međunarodne mreže stručnjaka u toj oblasti.

 

Inicijativa će povećati postojeće kapacitete i omogućiće primenu projekata u kojima će se obrađivati posebne potrebe pojedinačnih zemalja. Zemlje učesnice će moći bolje da se suoče sa hemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim rizicima zahvaljujući koordinaciji i integraciji njihovih aktivnosti sa širom mrežom. Da bi se to olakšalo uspostaviće se procesi saradnje između zamalja u kojima će se utvrditi značajna pitanja i rešenja. Pozivom za predloge trebalo bi da se prepoznaju stručni i odgovarajući partneri za primenu centra za izuzetnost u hemijskoj, biološkoj, radiološkoj i nuklearnoj oblasti.

 

Inicijativom su obuhvaćeni sledeći regioni i zemlje: Afrička atlantska fasada, Bliski istok, Severna Afrika, Jugoistočna Azija, Jugoistočna Evropa, Kavkaz, Ukrajina i Moldavija; Centralna Azija; Podsaharska Afrika i Savet za zalivsku saradnju. Biće uspostavljeni nacionalni timovi kako bi se utvrdile potrebe pojedinačnih zemalja i kooordinisala i promovisala politika zemlje. U regionima u kojima inicijativa funkcioniše uspostavljaju se regionalni sekretarijati kako bi se pružila tehnička podrška i pomoglo državnim timovima za hemijski, biološki, radiološki i nuklearni maerijal da ispune ciljeve.

 

Potrebno je ozbiljno se pozabaviti širenjem hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog materijala, njegovom krađom, uništavanjem i ilegalnom trgovinom. Pretnju za bezbednost i sigurnost ljudi predstavljaju i nenamerni faktori rizika. U njih spadaju nesreće u vezi sa hemijskim, biološkim, radiološkim i nuklearnim materjalom, poput prirodnih i industrijskih katastrofa, lošeg upravljanja otpadom i nesrećama u transportu.

Direktor UNICRI Džonatan Lukas (Jonathan Lucas) rekao je: "Neodgovarajuća upotreba hemijskog, biološkog, radiološkog i nuklearnog materijala dovodi veliki broj ljudskih bića u opasnost od smrti ili povređivanja. Svaka zemlja i međunarodna zajednica trebalo bi da ima uspostavljene efikasne sisteme za smanjenje rizika i za brzo otklanjanje posledica od nesreća. Smisao inicijative za centre za izuzetnost je da doprinese smanjenju rizika promovisanjem najboljih praksi i usklađivanjem napora koje ulažu pojedinačne zemlje.

Za dodatne informacije o inicijativi posetiti sajt www.unicri.it

.

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali
CAN Europe

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA