EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


 

Zatvaranje nuklearki podstiče ulaganja u energiju vetra u Nemačkoj      

Objavljeno : 05.08.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

Američki fond Blekstoun (Blackstone) saopštio je 5. avgusta da želi da investira više milijardi evra u energiju vetra na obalama Nemačke na Severnom moru jer smatra da je to unosno tržište posle odluke da se zatvore nuklearne elektrane u toj zemlji. Blekstoun je u Berlinu objavio da je sve spremno za izgradnju "najvećeg" vetroparka u Nemačkoj vrednog 1,2 milijarde a saopšteno je i da je dobijena građevinska dozvola za još jedan u koji će biti uloženo 1,3 milijardi evra.

 

Prvi park od 80 vetrogeneratora koje će proizvesti nemačka kompanija Simens (Siemens) trebalo bi da bude završen u 2013. Za drugi park koji će imati 64 turbina na vetar, finansije treba da budu prikupljene do kraja 2013. a izgradnja će biti gotova 2016.

Background

Na sastanku vladajućih stranaka u Nemačkoj 30. maja odlučeno je da se do 2022. zatvore svi nuklearni reaktori u toj zemlji. Sedam je već privremeno zatvoreno u martu, neposredno nakon zemljotresa i cunamija koji su pogodili Japan, dok je jedan "pod katancem" već godinama. Još šest reaktora će biti zatvoreno do 2021. godine, a preostala tri reaktora, poslednja sagrađena u Nemačkoj, ostaće otvorena do 2022.

 

Jedan od direktora Blekstouna Dejvid Foli (David Foley) pozdravio je "pozitivan ishod udruživanja privatnog kapital sa državom, industrijom i preduzećima". Bez (investicione banke) KfW, sve ovo ne bi bilo moguće", dodao je Šon Klimčak (Sean Klimczak) na konferenciji za novinare u Berlinu.

"Nadamo se da naš dolazak na tržište šalje pozitivan signal investitorima", rekao je on i ocenio da bi vetrogeneratori postavljeni na moru mogli da obezbede "dobar prihod od investicija".

 

On je dodao da ipak postoje rizici koji se ne mogu preduprediti posebno kada je u pitanju vetar čak i posle mnogo simulacija i istraživanja. "Najaveći problem nije dobro poznavanje ovog posla već povezivanje sa električnom mrežom", rekao je Peter Giler (Giller) koji upravlja projektom Blekstouna u Nemačkoj.

Izgradnja vetrogeneratora na moru zahtevaće brzu izgradnju mreže koja će preneti proizvedenu energiju sa severa u ekonomsku zonu na jugu zemlje.

 

Izvor: AFP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali
CAN Europe

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA