EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


 

EU pokrenula fond za energetsku efikasnost      

Objavljeno : 04.07.2011. Štampa El. pošta bookmark
 

EU je 1. jula osnovala fond od 265 miliona evra iz koga će se finansirati projekti energetske efikasnosti (EEEF). Fond će finasirati tržišno održive projekte a sredstva će biti obezbeđena iz nepotrošenih fondova EU uspostavljenih tokom ekonomske krize 2008. Osim Evropske komisije i Evropske investicione banke (EIB) u fond će uložiti i italijanska banka Kasa depoziti e presiti (Cassa Depositi e Presiti; CDP) a fondom će upravljati Dojče banka (Deutsche).

 

Fond je osmišljen kao finansijski instrument putem kojeg bi se pozajmljivala sredstva za projekate energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije koji nisu u stanju da ponude kratkoročan povraćaj novca pa bi prema tome teško pronašli investitora na otvorenom tržištu. Takvu koncepciju EU je donela posle dosta konsultacija među državama clanicama, a predviđeno je da se kroz fond ujednače državne i privatne investicije da bi države EU lakše sprovodile strateški cilj Evropa 2020 o uštedi energije i smanjenju emisija štetnih gasova.

Evropska komisija će uložiti 125 miliona evra, EIB 75 miliona,  italijanska banka CDP, koja je u većinskom vlasništvu države, uložiće 60 miliona dok je Dojče banka izabrana da upravlja fondom a uložiće 5 miliona.

"Radeći zajedno na energetskoj efikasnosti, javni i privatni sektor mogu zajednički da postignu mnogo više nego svaki pojedinačno. Ponosni smo što smo izabrani da upravljamo Evropskim fondom za energetsku efikanost i nadamo se da ćemo u saradnji sa nasim partnerima uskoro imati prilike da predstavimo prve investicije", rekao je Kajo Koh-Vezer (Caio Kohe-Weser), potpredsednik Dojče banke.

Background

Evropska komisija je predložila u januaru 2009. da se pet milijardi evra izdvoji za projekte namenjene uglavnom smanjenju emisije štetnih gasova, izgradnji vetrogeneratora na moru i uvođenju infrastukture za internet u ruralnim područijima.

Posle dugih rasprava odlučeno je da se 2,35 milijardi uloži u distributivnu mrežu za gas i struju, 565 miliona za izgradnju vetrenjača na moru a jedna milijarda za prikupljanje i skladištanje štetnih gasova. Ipak, posle primedbi poslanika Evropskog parlamenta da energetska efikasnost nije dovoljno zastupljena u planu, dogovoreno je da sredstava koja budu preostala u 2010. budu usmerena u projekte energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

 

Fond će razviti kriterijume u okviru kojih će osim energetske efikasnosti biti moguće finansiranje i sistema za poizvodnju električne energije i grejanje, kao i decentralizovanih obnovljivih izvora energije, ekološkog gradskog pevoza i sličnih projkata koji doprinose uštedi energije i manjem zagađenju.

 

Ipak, upravljenje investicijama u sektoru u kome će poslovati fond, neumitno sa sobom vuče rizike da se neke od uloženih investicija neće vratiti a najveći rizik od ulagača preuzeće Evropska komisija.

 

Struktura fonda je organizovana tako da javni sektor preuzima najveći rizik u ulaganju dok će EIB, Dojče banka i CDP biti na srednjem nivou, a takva struktura treba da ubedi investitore da se pridruže, objasnio je Koh-Vezer tokom predstavljanja fonda u Briselu.

 

Osnivači procenjuju da bi početni iznos od 265 miliona evra mogao da se uveća i do 800 miliona privatnim investicijama koje bi se pridružile.  "Neću govoriti o 'neuspesima na tržištu' ali postoji mala siva zona", rekao je Filip Mejstad (Philipe Meystad), predsednik EIB, i dodao "postoje neki projekti koji će se isplatiti kasnije nego što to investitori očekuju".

 

Ipak, pored ekonomog aspekta realizacija ciljeva energetske efikasnosti ostaje na prvom mestu, što je podvuka i Mejstad rečima: "Najvažniji rezultat koji očekujemo je ušteda energije".

 

Izvor: Euractiv.com

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali
CAN Europe

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA