EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


 

Biodiverzitet – sledeća globalna tema      

Objavljeno : 17.09.2010. | Ažurirano : 18.09.2010. Štampa El. pošta bookmark
 

Većina kompanija u svetu sve više vidi nove poslovne mogućnosti u zaštiti flore i faune, a sve manje rizik u poslovanju, pokazala su istraživanja konsultantske firme Mek Kinsi (McKinsey), čije je sedište u Londonu. Istraživanje je obuhvatilo 1.500 direktora kompanija u svim regionima i industrijama, od kojih je 59 % reklo da biodiverzitet ne vidi kao pretnju profitu firme, već kao poslovnu mogućnost. Kompanije su shvatile da mogu da poboljšaju svoju reputaciju tako što će preduzeti konkretne mere u očuvanju biodiverziteta ili razvoju novih proizvoda od obnovljivih izvora energije.

Background

Ujedinjene nacije proglasile su 2010. godinu Međunarodnom godinom biodiverziteta. Ciljevi Međunarodne godine biodiverziteta su podizanje svesti o značaju njegove zaštite za dobrobit ljudi, promocija ekonomskih vrednosti biodiverziteta, učvršćivanje znanja o faktorima koji ga ugrožavaju i uključivanje što većeg broja ljudi u njegovu zaštitu.

Lideri Evropske unije obavezali su se 2001. godine u Geteburgu da će raditi na očuvanju flore i faune. Pošto ciljevi za zaštitu biodiverziteta nisu ispunjeni do 2010. godine,  ministri zaštite životne sredine EU dali su novi desetogodišnji rok Uniji da zaustavi izumiranje biljnih i životinjskih vrsta. Dugoročni cilj je da ekosistemi budu adekvatno zaštićeni do 2050. godine.

U Evropi je ugroženo 42 odsto sisara, 15 odsto ptica i 45 odsto leptirova i gmizavaca. Među najugroženijim vrstama su arktička lisica i iberijski ris. U svetu je ostalo samo nekoliko stotina iberijskih risova koji danas žive u pojedinim oblastima Španije.

 

Firma Mek Kinsi tvrdi da biodiverzitet danas zaokuplja sličnu pažnju javnosti kao što je to činila debata o klimatskim promenama 2007. godine. Bez obzira na to, biodiverzitet je kod svetskih kompanija rangiran daleko ispod klimatskih promena na listi najvažnijih pitanja koja se odnose životnu sredinu i održivi razvoj.

Biodiverzitet obuhvata različitost vrsta, raznovrsnost ekosistema i varijabilnost gena. Više od polovine učesnika istraživanja reklo je da njihove kompanije posvećuju dužnu pažnju biodiverzitetu, tako što koriste obnovljive izvore energije ili reorganizuju proizvodnju sa ciljem smanjenja lošeg uticaja na floru i faunu.

Istraživanje firme Mek Kinsi pokazalo je da vrlo mali broj kompanija smatra da bi rizici koji se odnose na biodiverzitet mogli da budu pretnja za njihovo poslovanje u naredne tri godine. Nestašicu vode, kao najveći potencijalni rizik u biznisu, vidi gotovo polovina ispitanika koja posluje u energetskoj industriji i 31 % svih kompanija obuhvaćenih istraživanjem.

Uticaj na biodiverzitet zavisi pre svega od prirode poslovanja kompanije. Više od trećine ispitanih reklo je da ne pokreće akcije za očuvanje biodiverziteta jer to nije dovoljno važno za njih,  ali i zato što nisu pod pritiskom da to čine.

Biodiverzitet kao veoma značajan faktor u jačanju kompetitivne pozicije prepoznaju pre svega industrije koje se bave proizvodnjom hrane i pića, farmaceutske kompanije i energetska industrija.

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali
CAN Europe

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA