EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


 

Poljska: Žalba protiv Brisela zbog direktive o čistom vazduhu      

Objavljeno : 06.04.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Poljska je podnela žalbu protiv evropskih institucija zbog direktive o smanjenju zagađenja vazduha, objavilo je Ministarstvo životne sredine te zemlje. Poljska je u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije odnela titulu zemlje sa najzagađenijim vazduhom u gradovima, a u Varšavi navode da nisu protiv poboljšanja kvaliteta vazduha, već se protive nesrazmernim troškovima koje će direktiva doneti zemljama članicama.Direktivom protiv koje se žale poljske vlasti propisano je smanjenje emisija azotnih oksida, sumpor dioksida, fini čestica promera 2,5 mikrograma i amonijaka.

Ministarstvo navodi da je Poljska podržala rad na ovoj direktivi uzimajući u vidu da je neophodno smanjiti zagađenje. Međutim, tokom donošenja propisa Varšava je, kako se navodi “ukazala da direktiva narušava pravila o saradnji u okviru EU, i o potrebnoj transparentnosti”.

Žalba je podneta 10. marta Evropskom sudu EU u Luksemburgu, ali do sada nije bila predmet medijske pažnje.

Direktiva po mišljenju poljskog ministarstva „ne propisje direktno pitanje kvaliteta vazduha, već samo smanjenja emisija u poljoprivredni, transportu i ekonomiji zajednice”.

Podnošenje žalbe, kako se navodi, neće promeniti ništa u aktivnostima koje se preduzimaju za poboljšanje kvaliteta vazduha i borbu protiv smoga, koji je Poljsku ove zime ugroziom, navodi se u saopštenju.

Smanjenje emisija amonijaka predviđeno direktivom bi, kako se ističe, nametnilp nove troškove malim poljoprivrednim proizvođačima u zemlji.

Prema analizi urađenoj za Evropsku komisiju, koju prenosi agencija PAP, primena evropske direktive bi koštala 15 evra godišnje po osobi u poljskoj, dok bi trošak za Holanđane bio 1,3 evro po osobi.

Ova razlika je posledica zaostatka u poljskoj ekonomiji i lošeg kvaliteta vazduha u zemlji.

Poljska je poznata "crna ovca" u Evropi po zagađenju vazduha. Na listi Svetske zdravstvene organizacije s kraja 2016, među 50 najzagađenijih gradova u EU, 33 je iz Poljske.

Poljska je takođe zabeležila neslavan rekord kada je na jugu zemlje, u gradu Skala, zebeleženo tagađenje od 979 mikrograma zagađivača po kubnom metru vazduha, što je 20 puta više nego što propisuje EU, i dosta više nego u po zagađenju ozloglašenom Pekingu gde je izmereno 737.

Izvor: AFP

Foto: Shutterstock

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali
CAN Europe

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA