EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


 

Podrška zaštiti prava zaposlenih trudnica    

Objavljeno : 07.03.2013. | Ažurirano : 15.03.2013. Štampa El. pošta bookmark
 

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić pozdravlja najavljene izmene Zakona o radu, kojima će biti omogućena veća zaštita trudnica i porodilja i stvoreni bolji uslovi za usklađivanje profesionalnih i porodičnih obaveza.


Diskriminacija trudnica i majki u našoj zemlji je gotovo svakodnevna pojava, a u prilog tome govori i podatak da je za samo dva meseca ove godine, Povereniku za zaštitu ravnopravnosti podneto 16 pritužbi koje se odnose na porodilje i trudnice. Najčešća situacija koja se navodi, jeste upravo neprodužavanje ugovora o radu na određeno vreme.

 

Prema oceni poverenice, predložena izmena prema kojoj bi se ugovor o radu trudnici ili porodilji produžio do isteka korišćenja prava na odsustvo, stvoriće se uslovi da se stane na put diskriminaciji ove osetljive grupacije, ali i poslodavcima da postanu svesni svoje odgovornosti, a ne da zloupotrebljavaju i sakrivaju se iza zakonskih propisa.

 

Takođe, poverenica podseća da je predlog koji podrazumeva pauzu za dojenje deteta, standard koji uveliko postoji u zemljama Evropske unije.

 

Zato će ove izmene na konkretan način doprineti ne samo podizanju nataliteta o čemu se u Srbiji govori već godinama, već i unapređenju položaja žena, promovisanju rodne ravnopravnosti i politike jednakih šansi za sve, zaključuje poverenica Nevena Petrušić.

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA