EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


 

Janković uputio mišljenje Vladi o neisplaćivanju zarada    

Objavljeno : 17.08.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Zaštitnik građana

 

Hiljade radnika ostaje bez svojih višegodišnjih zarada uprkos tome što sudovi donose pravosnažne i izvršne sudske presude u njihovu korist, jer Zakon o privatizaciji stopira izvršenje presude u korist radnika ako preduzeće u kome su on ili ona radili uđe u proces privatizacije kroz restrukturiranje.

 

Zbog toga je zaštitnik građana Saša Janković Vladi Republike Srbije uputio mišljenje u kome podseća da se Ustavom garantovano pravo na zaradu po osnovu rada, kao i princip obaveznosti sudskih odluka na kome, između ostalog, počiva pravna država, ne mogu žrtvovati zbog interesa privatizacije.

 

Država ne može, a da se ne ogreši o svoje građane - načelo podele vlasti i elementarnu pravičnost - zakonom da sprečava ostvarivanje prava koja su, na osnovu Ustava i drugih zakona, utvrđena pravosnažnim i izvršnim sudskim presudama, smatra Zaštitnik građana.

 

Zaštitnik građana prema Ustavu nema pravo da kontroliše rad Vlade Republike Srbije, ali joj, zbog pritužbi građana koje smatra osnovanim, predlaže da, u skladu sa svojim ovlašćenjima, preduzme sve neophodne i celishodne mere i stvori uslove za prestanak opstrukcije u ostvarivanju zagarantovanih prava i poštovanja i izvršavanja sudskih presuda.

 

Zaštitnik građana podseća da je nesprovođenje pravosnažnih i izvršnih sudskih odluka donetih u korist radnika društvenih preduzeća obuhvaćenih postupkom privatizacije, odnosno nemogućnost isplate zaostalih zarada i drugih potraživanja u postupku njihovog restrukturiranja, Evropski sud za ljudska prava u Strazburu uočio kao jedan od sistemskih problema u Republici Srbiji.

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA