EurActiv Newsletter
Prijava na NewsLetter


 

U Norveškoj su i žene vojni obveznici    

Objavljeno : 16.03.2017. Štampa El. pošta bookmark
 

Norveška je u težnji za jednakošću među polovima uvela vojni rok i za žene, koje su često smeštene u mešovitim sobama zajedno sa braćom po oružju. Broj muškaraca i žena nije u potpunosti izjednačen, ali žene čine trećinu regruta iz klase 1997. godišta.


U oklopnim jedinicama sa sedištem u Setermenu, iznad polarnog kruga, nove regrutkinje upoznaju se sa rukovanjem borbenim puškama kako bi mogle da ispune eventualne dužnosti učešća u borbenim misijama. Povremeno se ispod šlema zavijori konjski rep.

Komandant bataljona, potpukovnik Pol Berglund, raduje se ovakvom razvoju situacije navodeći da mu to daje veći izbor prilikom odabira regruta.

"Uvek tražim iste sposobnosti, ali čini mi se da je očigledno da se te sposobnosti nalaze i u značajnom ženskom delu stanovništva", naveo je on.

Norvežanke su već pre 40 godina dobile mogućnost da se dobrovoljno prijave za vojsku, i to je omogućilo da i one budu prisutne, ali i da već početkom devedesetih prve žene postanu piloti lovačkih aviona i helikoptera i zapovednica podmornice.

Parlament Norveške je 2013. gotovo jednoglasno ukinuo jedan od poslednjih tragova otpora jednakosti polova u vojsci uvođenjem obaveznih vojnih poziva za sve. U to vreme na čelu vlade je bio sadašnji prvi čovek NATO Jens Stoltenberg.

Ova skandinavska zemlja, koja je u prethodna četiri mandata vlade imala ministarke odbrane, time je postala prva članica NATO u kojoj je služenje vojnog roka obavezno za oba pola. To je i izvan NATO veoma retko, a jedan od retkih primera je Izrael.

"Imati žene u operacijama je prednost. Ovo posebno važi za obaveštajne aktivnosti – one imaju pristup delovima stanovništva koji su muškarcima nepristupačni", naveo je ministar odbrane Berglund.

Budući da je norveškoj vojsci potrebno manje od 10.000 regruta godišnje, a ima 60.000 vojnih obveznika oba pola, vojsku služe samo najmotivisaniji. Ovo iskustvo oni doživljavaju kao samoostvarivanje, a ono se često kasnije vrednuje i na tržištu rada.

"To je prilika da se preseče pupčana vrpca. Dobro je da devojke i mladići imaju iste mogućnosti", objasnila je vojnik Marijana Vestum (Marianne Westum).

"Težim tome da budem mnogo nezavisnija, da naučim timski rad, da steknem prijatelje iz drugih sredina, ukratko – da dodatno odrastem", navela je ona.

Ova 18-godišnja brineta deli sobu sa drugom devojkom i četiri momka. Samo jedan grudnjak i jedna ženska tašna, dobro složeni u metalni orman pored obaveznih kamuflažnih odela i čutura, odaju žensko prisustvo.

Da li su zajedničke spavaonice dobro rešenje?

 

Da li smeštanje mladih momaka i devojaka u punoj snazi predstavlja iskušavanje đavola?

"Primećujemo da zajedničko smeštanje povećava toleranciju, prihvatanje i međusobno razumevanje"; odgovara istraživačica na Institutu za istraživanje norveškog ministarstva odbrane Nina Helum (Hellum).

"Ne želite da se muvate i spavate sa nekim iz svoje sobe ili jedinice jer to kasnije pogoršava atmosferu", navodi ona.

Istraživanje objavljeno 2014. išlo je u prilog tome da mešovite spavaonica omogućavaju borbu protiv seksualnog uznemiravanja jer razlike među polovima padaju u drugi plan. Ponašanje momaka postaje uglađenije, a devojke se obeshrabruju od pošalica, pa se stvara osećaj drugarstva, čak i skoro bratski odnos, navode autori studije.

"U početku smo malo stidljivi. Ne znamo kako da se ponašamo u prisustvu devojaka. Ali nakon početne nelagodnosti opuštamo se i devojke brzo počinjemo da posmatramo kao deo našeg tima", navodi jedan mladić Kasper Kasper Sjovog.

Njegova drugarica iz sobe Jine Grimsbu navodi da zahvaljujući mešovitoj ekipi može da pomeri granice fizičkih sposobnosti i da se navikne da više radi kako bi pratila potrebni napredak.

"Sa društvene tačke gledišta, momci se prema nama ophode s poštovanjem. Neki nisu baš navikli na prisustvo devojaka, ali mislim da će sve biti u redu", navodi ona.

Istraživanje norveške vojske pokazalo je da je većina žena vojnika naklonjena mešovitim sobama. Međutim, skoro svaka peta (18%) navodi da je bila izložena neprimerenim komentarima ili gestovima.

 

Izvor: AFP

Foto: Wikimedia

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA