Sud EU poništio dozvolu za GM krompir Amflora      

Objavljeno : 13.12.2013. Štampa El. pošta bookmark
 

Opšti sud Evropske unije 13. decembra poništio je odluku Evropske komisije iz marta 2010. da dozvoli puštanje na tržište genetski modifikovanog krompira Amflora nemačke kompanije BASF. Sud je osporio tu odluku jer Komisija nije poštovala proceduru pri njenom donošenju, odnosno u jednoj fazi odlučivanja nije konsultovala članice. Krompir Amflora nije doživeo veći uspeh na evropskom tržištu i od njegovog uzgajanja se odustalo.

 

"Komisija je povredila pravila procedure za odobravanje GMO u Uniji", navodi se u odluci Opšteg suda koji je deo Evropskog suda pravde.

 

Evropska komisija je 2. marta 2010. odobrila uzgoj i stavljanje na tržište krompira Amflora nemačke grupe BASF na osnovu povoljnih mišljenja Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) o tom proizvodu iz 2005. i 2009.

 

Komisija je donela tu odluku, pošto članice nisu mogle da se slože oko zahteva BASF-a, ali je pritom prekršila procedure, naveo je Opšti sud.

 

Sud je zamerio izvršnom telu EU da za razliku od 2005. godine nije konsultovala članice pošto je 2009. dobila pozitivno mišljenje o krompiru Amflora od EFSA.

Background

Uzgoj i prodaja genetski modifikovanih organizama su u EU dozvoljeni, ali pod veoma strogim uslovima. Za svaku genetski modifikovanu sortu se mora dobiti odobrenje u EU, uz procenu bezbednosti i izjašnjavanje zemalja članica.

 

Ukoliko Brisel da zeleno svetlo za neku GM sortu, zemlje članice mogu da suspenduju dozvolu za uzgajanje uz opravdane argumente.

 

Mađarska je zatražila poništavanje odluke Komisije o odobravanju proizvoda uz ocenu da krompir Amflora ipak predstavlja rizik za zdravlje ljudi i životinja kao i za životnu sredinu. Francuska, Luksemburg, Austrija i Poljska su podržale zahtev Mađarske.

 

Opšti sud je utvrdio da bi ishod procedure odobravanja bio drugačiji, da je Komisija poštovala propise, jer bi članice mogle da ponovo razmotre svoj stav i odluče da li će podržati ili odbaciti zahtev za davanje dozvole.

 

Kompanija BASF Plant Sajens (BASF Plant Science) je preko društva kćeri zatražilo od švedskih tela odobrenje za stavljanje na tržište GM krompira Amflora u cilju uzgoja i korišćenja u industrijske svrhe. Donošenje konačne odluke je povereno telima Unije, pošto je više članica iznelo stav o tome.

 

BASF je, takođe, direktno pokrenuo postupak odobravanja pred telima Unije za proizvodnju hrane za životinje od tog krompira.

 

Amflora je jedan od dva genetski modifikovana organizma čiji je uzgajanje odobreno u EU. Međutim, nije doživeo uspeh i od njegovog uzgajanja se odustalo.

 

U EU je još odobren uzgoj kukuruza MON810 grupe Monsanto. Ta kompanija je zatražila obnavljanje dozvole, a odluka se još razmatra. MON810 gaji se u Španiji i Portugalu.

 

Evropska komisija 6. novembra je preporučila zemljama članicama EU da odobre uzgajanje jedne sorte genetski modifikovanog kukuruza američke kompanije Pajonir (Pioneer).

 

Osam zemalja je usvojilo zaštitne mere i zabranilo uzgoj MON810 - Austrija, Bugarska, Grčka, Nemačka, Mađarska, Italija, Luksemburg i Poljska, dok je Francuska imala zabranu, ali ju je najviša upravna instanca Državni savet poništila u avgustu 2013.

 

Izvor: AFP

Foto: sxc.hu

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

Argus

05.05.2014, Beograd
Organizator: Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Ivan Cvejić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA