U Evropi se živi zdravo 62 godine      

Objavljeno : 06.03.2013. Štampa El. pošta bookmark
 

Muškarci i žene u EU koji su rođeni 2011. mogu da očekuju da će živeti 62 godine bez zdravstvenih tegoba. Pedesetogodišnjaci bi mogli da očekuju dodatnih 18 zdravih godina života, dok je procenjeni broj za one sa 65 godina još 9 "zdravih" godina, pokazali su podaci Evropskog zavoda za statistiku (Eurostat). Najduže bez zdravstvenih problema žive Maltežani, Šveđani, Luksemburžani, Grci i Irci, a najkraće Slovaci i Slovenci.

 

Budući da merenje životnog veka u EU pokazuje samo broj godina života, a ne hoće li te godine biti provedene u dobrom ili lošem zdravstvenom stanju, razvijen je indikator zdravog životnog doba kao bitno merilo relativnog zdravlja stanovništva u Evropi.

 

Prema proceni, u 2011. godini muškarci u EU su mogli da očekuju 61,8 zdravih godina, a žene 62,2 godine,  što čini u proseku 80% i 75% ukupnog životnog veka.

 

Očekivani životni vek za žene je 2011. bio oko 5,7 godina duži u odnosu na muškarce, ali ovaj jaz je manji kada se pogleda zdravstveno stanje - samo 0,4 godina razlike u prilog ženama.

Background

Indikator zdravih godina pokazuje broj godina koji osoba određenog uzrasta očekuje da doživi bez ozbiljnih ili umerenih zdravstvenih problema, što znači da može da neometano obavlja svakodnevne aktivnosti.

 

Indikator se koristi za posmatranje produktivnosti (kao ekonomski faktor), za uvođenje koncepta kvaliteta života i za merenje zapošljivosti starijeg stanovništva. Eurostat sakuplja informacije u odnosu na 3 starosne grupe - na rođenju, u 50. i u 65. godini posebno za žene i muškarce.

 

Povećanje broja zdravih godina stanovnika je jedan od glavnih ciljeva evropske zdravstvene politike, budući da to neće poboljšati samo situaciju pojedinca već će takođe dovesti do manjih troškova javnog zdravlja i većih šansi da ljudi rade duže tokom života.

 

Širom Evrope životni vek muškaraca varira između 68.1 godina u Litvaniji i 79.9 godina u Švedskoj. Najmanji životni vek za žene je u Bugarskoj (77,8 godina) a najveći u Francuskoj (85,7 godina).

 

Podaci pokazuju da ima mnogo većih razlika između država članica u pogledu kvaliteta života, a ne u dužini životnog veka. Prema indikatoru zdravlja, najveći broj godina zdravog života na rođenju je 2011. godine procenjen za stanovništvo Malte (71 godina za žene i 70 godina za muškarce), Švedske (70 i 71 godina), Luksemburga, Grčke i Irske (po 67 i 66 godina), a najmanji broj za stanovništvo Slovačke (52 godine za oba pola) i Slovenije (54 godine).

 

U većini država članica neznatna je razlika između muškaraca i žena osim u Litvaniji (5 zdravih godina više za žene) i Holandiji (5 zdravih godina više za muškarce).

 

U 50. godini, stanovnici mogu da očekuju dodatnih 20 zdravih godina u Švedskoj (26 godina za žene i 25 za muškarce), Malti (23 godine za oba pola), Danskoj (22 godine za oba pola), Luksemburgu, Irskoj i Velikoj Britaniji (po 22 i 21 godine). Najmanji broj dodatnih zdravih godina procenjen je za pedesetogodišnjake u Slovačkoj (10 godina).

 

U 65. godini, najviše zdravih godina preostaje Šveđanima (još 15 zdravih godina za žene i 14 za muškarce) a najmanje Slovacima (još 3 i 4 godine). U čak 9 zemalja članica muškarci sa 65 godina imaju više preostalih godina zdravlja u odnosu na žene, kao što je slučaj sa Kiprom (2,4 zdravih godina više za muškarce).

 

Muke sa alkoholom

 

Prema studiji objavljenoj u medicinskom časopisu Lanset, Velika Britanija je na 12. mestu po očekivanoj dužini zdravog života od 68,6 godina. Gledano prema godinama izgubljenim zbog zdravstvenih problema, Velika Britanija je na pretposlednjem mestu zbog ozbiljnih respiratornih infekcija, komplikacija s prevremeno rođenim bebama i raka dojki.

 

Italija ima najmanju stopu smrti zbog respiratornih infekcija, Švedska zbog raka dojki, dok Norveška najbolje rešava probleme prevremenog rađanja.

 

U Velikoj Britaniji je došlo do povećanja stope smrti zbog alkohola i droga među ljudima starim između 20 i 54 godine. Učestalost ciroze jetre, što se povezuje s preteranim unošenjem alkoholnih pića, u Velikoj Britaniji se povećala za 65% u poslednje dve decenije, zbog čega je i tamošnja vlada nedavno reagovala borbom protv jeftinih pića određivanjem minimalne cene.

 

Bolesti srca, moždani udari i rak su najčešći uzroci smrti u Zapadnoj Evropi, ali Velika Britanija ima veću stopu smrtnosti među razvijenim zemljama proučavanim u studiji koju je platila fondacija Bila i Melinde Gejts.

 

Izvor: EurActiv.rs

Foto: Sxc.hu

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA