Kineska ulaganja u EU premašila evropska u Kini      

Objavljeno : 20.11.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Kineska ulaganja u Evropi, u iznosu od ukupno 11 milijardi evra, prvi put su prošle godine premašila ulaganja evropskih preduzeća u Kini koja su iznosila 7 milijardi, saopštila je 19. novembra revizorska i konsultantska kuća PrajsvoterhausKupers (PricewaterhouseCoopers, PwC). Prema podacima kineskih vlasti, ulaganja preduzeća iz 27 članica EU u Kini u prvih devet meseci ove godine su za 6,3% manja u odnosu na isti period prošle godine. Ovaj trend se objašnjava i novim prilikama koje su se otvorile za kineske investitore u Evropi zbog dužničke krize u zoni evra.

 

Po broju ugovora "tendencija se prvi put preokrenula u prvom polugodištu 2012: kineska preduzeća su ostvarila 32 ulaganja u Evropi naspram 26 transakcija koje su u Kini realizovala evropska preduzeća", navodi se u saopštenju PwC.

 

Francuska je, prema ovom istraživanju, bila u 2011. prva među evropskim zemljama po investicijama u Kini i treće odredište kineskih ulaganja u Evropi, iza Nemačke i Velike Britanije.

 

Kinezi "smatraju da im je neprestana neizvesnost u zoni evra povećala šanse za transakcije sa prezaduženim evropskim preduzećima koja su im ranije bila nedostupna", rekla je Elen Rivs (Helene Rives), šefica poslovne grupe za Kinu u okviru PwC-a.

 

Kineski državni investicioni fond (CIC), formiran 2007, dobio je za investicije u inostranstvu više od 400 milijardi dolara sa ogromnih deviznih rezervi druge ekonomije u svetu, koje su dostigle 3.200 milijardi dolara, navodi AFP.

 

CIC je pre svega kupio ove godine udeo od 7% u operateru komunikacionih satelita, Eutelsat, za 385,2 miliona evra, kao i udeo od 8,68% u britanskoj kompaniji za vodovod i kanalizaciju Temz voter (Thames Water) za sumu koja nije objavljena u javnosti.

 

Krajem 2011, državna energetska grupa Tri klanca (China Three Gorges) kupila je 21,35% porugalske kompanije za proizvodnju struje Energias de Portugal (EDp) za 2,7 milijardi evra.

 

CIC je u sklopu nastojanja da uveća povrat od ulaganja u uslovima globalnog ekonomskog usporavanja kupio i 10% londonskog aerodroma Hitrou (Heathrow) od više investitora, uključujući španski Ferovial (Ferrovial). Ferovialu je CIC platio 319,3 miliona evra za 5,72% FGP Topka (Topco), matične kompanije aerodroma Hitrou. CIC je kupio i akcije nekih drugih investitora, tako da sada ima 10% londonskog aerodroma.

 

Kineski fondovi nastoje da ulažu u što više različitih sektora i žele "pristup resursima", dok privatna preduzeća "posebno žele da nabave ključne tehnologije koje bi im omogućila da se razvijaju u zemlji i inostranstvu", navodi PwC.

 

Kineska kompanija za proizvodnju građevinskih mašina Sani (Sany) je ove godine kupila nemačkog proizvođača mašina Pucmajster (Putzmeister) za oko 500 miliona evra, a zatim je osnovala zajedničko preduzeće sa austrijskim proizvođačem dizalica Palfingerom.

 

Kinesko Ministarstvo trogvine je saopšitlo u oktobru da su direktne strane investicije iz 27 članica EU smanjene za 6,3% u prvih devet meseci 2012. u odnosu na isti period 2011. Ta ulaganja su iznosila 4,83 milijarde dolara.

 

Izvor: AFP

Foto: Beta/AP

 

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

25.03.2017, Rim
Organizator: Evropska unija
6 - 8.4.2017, Budimpešta
Organizator: Evropska dunavska akademija
08.03.2017, Beograd, Niš
Organizator: EU info centar, UN u Srbiji, EU info kutak
02.03.2017, Beograd
Organizator: EU info centar
23.03.2017, Beograd
Organizator: EU Info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA