Nezaposlenost najveća briga u EU i na Balkanu      

Objavljeno : 31.07.2012. Štampa El. pošta bookmark
 

Nezaposlenost je najveća briga građana EU, ali i Srbije i ostalih zemalja kandidata za članstvo u EU, pokazalo je najnovije istraživanje Evropske komisije. Oni su takođe uvereni da će se situacija pogoršavati još neko vreme. Prema anketi "Eurobarometar 77", 30% građana EU su pesimisti, ali je više od 40% njih uvereno će se na srednji rok Evropa izvući iz krize ojačana i da zona evra neće propasti. Jedna od odlika Srbije je malo poverenje u vladu, navodi se u istraživanju.


Građani EU smatraju da će opštem oporavku najbolje moći da pomogne EU, potom nacionalne vlade, Međunarodni monetarni fond, a donekle i SAD.

 

Skoro polovina građana 27 zemalja članica nezaposlenost smatra najvećim ekonomsko-socijalnim problemom, a to isto misli i 70% Hrvata, 60% Makedonaca, 56% Srba, neznatno manje Turaka i 44% Crnogoraca, dok je to nevolja samo za petinu Islanđana. Ubedljiva većina ispitanika u EU i zemljama kandidatima jako strahuje da će nezaposlenost biti još veća, jer se ne vidi kako bi na kratak rok mogla da se popravi opšta loša ekonomska situacija i u Evropi i u svetu.

Na pitanje koji su to najteži problem s kojima mora da se uhvati u koštac zemlja u kojoj žive, 46% građana EU odgovara da je to nezaposlenost, njih 36% smatra da je to ekonomska situacija u celini, 25% je zabrinuto zbog porasta cena, ali je odmah zatim kao zabrinjavajuća navedena i situacija u oblasti bezbednosti i kriminala.

Pored najveće zabrinutosti zbog nezaposlenosti, što tišti njih 56%, tačno polovina Srba smatra da je i opšta ekonomska situacija veoma nepovoljna, a da je to loše u samoj Srbiji misli 89% građana, dok čak 30% Srba misli da su bezbednost i opasnost od kriminala takođe velika nevolja.

Najveći pesimisti su Hrvati, jer čak 94% njih misli da je na "trulim nogama" privreda u njihovoj zemlji.

Oko polovine ispitanih Hrvata, Crnogoraca, Makedonaca i Islanđana takođe strahuje zbog loše ekonomske situacije. Znatno veći optimizam vlada u Turskoj, jer tek svaki peti stanovnik te zemlje smatra da je njihova privreda "na klimavim nogama".

Zbog osećanja loše lične bezbednosti i kriminala su najviše zabrinuti Crnogorci, čak 40% njih, potom i trećina Makedonaca i Hrvata, a samo 13% Islanđana, dok to kao problem vidi svega 7% Turaka.

Na pitanje koliko imaju poverenja u vladu svoje zemlje, 27% žitelja evropske dvadesetsedmorice je reklo da je to poverenje dobro, a 67% ima loše mišljenje o delovanju izvršne vlasti.

Svega 23% Srba, 27% Hrvata, 34% Crnogoraca, ali zato 57% Turaka smatra da njihova vlada dobro radi.

Ipak i 37% Turaka ne misli da vlada deluje kako treba, a takvo mišljenje dele i 73% Srba, 70% Hrvata i trećina Crnogoraca.


Autor: Dragan Blagojević, dopisnik agencije Beta

Foto: Beta-AP

 

 
 
Pošaljite komentar
Pošaljite komentar


 

Partner rubrike

luxemburg mali

20.04.2017, Beograd
Organizator: EU info centar

PROJEKTI I KONKURSI

EurActiv franšiza za Srbiju:
Novinska agencija BETA, direktor: Radomir Diklić, glavni i odgovorni urednik: Dragan Janjić
Novinska Agencija Beta
Developed by Zorica Filipović, Predrag Tošić
EKO ZNACKA